Доступність посилання

ТОП новини

2009 року Британія планує знизити рівень миротворчої діяльності за кордоном


Ірак -- блок-пост британських військових у місті Аль-Басрах. Вересень, 2008 р.
Ірак -- блок-пост британських військових у місті Аль-Басрах. Вересень, 2008 р.

Лондон – Велика Британія очікує, що у новому 2009 році її армія знизить свою участь у міжнародних миротворчих операціях. Високі армійські чини вже довший час нарікали на надмірний тягар, що лежить на британських збройних силах через потребу одночасно брати участь у миротворчих операціях в Іраку, Афганістані та Демократичній Республіці Конґо. Нарешті, наприкінці 2008 року були вжиті конкретні дії, що мають зменшити британську присутність в Іраку та Конґо.

Уже в березні цього року може розпочатися виведення британських військ з Іраку. Мандат ООН щодо перебування військ в Іраку добіг кінця із завершенням 2008 року, тож британський уряд вів наприкінці року перемови з іракськими колегами щодо термінів подальшого перебування на іракській території до початку виведення військ.
У Басрі, що на півдні Іраку, все ще перебуває 4100 британських вояків, але протягом року вони мають вийти з країни за умови, що вибори цього місяця відбудуться мирно.
Прем’єр-міністр Ґордон Браун в середині грудня прибув до Іраку з несподіваним візитом й оголосив про виведення військ. Також він заявив, що Британія інвестуватиме в іракську економіку.
«Сьогодні ми домовилися, що наша місія завершиться не пізніше 31 травня. Але, звичайно, ми і далі працюватимемо якнайкращим чином з Іраком у майбутньому. Ми пропонуватимемо допомогу у навчаннях, коли тільки можливо. Ми закінчимо завдання, яке собі визначили, 31 травня, а протягом наступних двох місяців наші війська повернуться додому», – зазначив Ґордон Браун.
Британія посилить миротворчу присутність в Афганістані
Вихід з Іраку має дати резерви для посилення миротворчої присутності в Афганістані. Міжнародна місія в тій країні перебуває в патовій ситуації і потребує додаткових сил. Вихід із Басри дозволить спрямувати проти афганського руху «Талібан» додаткові гелікоптери, розвідувальні ресурси й живу силу.
З іншого боку Британія відмовилася розміщувати свої війська з початку цього року у миротворчих з’єднаннях ООН в Демократичній Республіці Конґо, де йде громадянська війна. Британія відмовилася від пропозиції розмістити в тій країні свої бойові з’єднання на перехідний період тривалістю пів року, після закінчення попереднього мандату ООН, що добіг кінця із завершенням 2008 року. Це незважаючи на те, що ООН дала добро на додаткові 3 тисячі миротворців цього року. Але Британія каже, що не має вільних вояків саме через зайнятість її збройних сил в Афганістані та Іраку.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG