Доступність посилання

ТОП новини

Відновлення переговорів з «Нафтогазом» поки що неможливе – «Газпром»


Відновлення переговорів з компанією «Нафтогаз України» про постачання російського газу до України неможливе, оскільки все ще немає відповідної відповіді від української сторони.

Про це заявив віце-президент «Газпрому» Олександр Медведєв, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на Рейтер.

За словами віце-президента компанії, Росія готова виконувати всі свої зобов'язання перед Євросоюзом і використовуватиме всі заходи для того, щоб примусити українську сторону виконувати свої зобов'язання з транзиту газу для європейських споживачів.

О. Медведєв сьогодні прибув до столиці головуючої в ЄС Чехії, щоб обговорити російсько-український газовий конфлікт.

Очікується, що після Праги віце-президент «Газпрому» відвідає інші європейські столиці – Париж, Лондон, Берлін, Відень і Брюссель.

1 січня ВАТ «Газпром» припинив постачання газу до України, оскільки Москва і Київ не змогли домовитися про умови нового контракту. При цьому і Україна, і Росія запевняють, що перебоїв з постачаннями газу до Європи не буде.

2 січня офіційний представник російського «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що Україна веде несанкціонований відбір російського газу, який йде українськими магістральними трубопроводами на експорт до Європи.

Також він стверджував, що «Газпром» досі не одержав від України 1,5 млрд. дол. за поставлений наприкінці 2008 року газ, а також те, що Україна ще залишається винна російській компанії 614 млн. дол. штрафу.

Того ж дня НАК «Нафтогаз України» заявив про відсутність заборгованості перед «Газпромом» за поставлений в листопаді-грудні газ і назвав неправдивою заяву про несанкціонований відбір газу. У НАК стверджують, що Україна за рахунок власних обсягів утримала стабільність постачання газу в країни – члени Європейського Союзу.

Також «Нафтогаз України» обурений заявами керівників «Газпром», які дискредитують Україну в очах європейського співтовариства. У компанії вважають, що неспроможність керівництва «Газпрому» вести переговори за принципами партнерства призвела до припинення газопостачання України і розбалансування механізму газового транзиту до Європи. У компанії переконані, що така позиція «Газпрому» суперечить світовій практиці ведення переговорів, загальноприйнятим принципам ведення бізнесу і нагадує практику «енергетичного шантажу» і «економічного пресингу».

Разом з тим Польща, Угорщина, Румунія і Словаччина заявили про зменшення надходжень російського газу, який транспортується через територію України.






XS
SM
MD
LG