Доступність посилання

ТОП новини

Суд заборонив «Нафтогазові» транзит російського газу за старою ставкою


Господарський суд Києва заборонив компанії «Нафтогаз України» здійснювати цього року транзит російського газу територією України за ціною 1,6 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів за договором, укладеним у 2006-му на термін до 31 грудня 2010 року.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства палива й енергетики.

Суд виніс таку ухвалу за позовом міністерства про визнання недійсними договорів про транзит російського газу територією України, укладених до кінця 2010 року.

За даними Мінпаливенерго, підставою для визнання недійсними цих договорів є те, що вони укладені колишнім заступником голови правління «Нафтогазу» Ігорем Вороніним, який не мав на це відповідних повноважень із боку Кабінету Міністрів.

Розгляд справи про суті призначили на 9 січня.

Тим часом від початку 2008 року за згодою сторін і на зміну первісному числу почала діяти ставка транзиту російського газу територією України в 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

Українська сторона вважає, що ця домовленість збігла з кінцем 2008 року, а на нинішній рік вартість транзиту залишається неузгоджена. У Москві ж наполягали на чинності договору 2006 року.

Сторони також не домовилися про ціну на газ, який постачався з Росії до України, через що російський «Газпром» із початку цього року припинив поставки газу в Україну.

XS
SM
MD
LG