Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: Скорочення поставок до Балкан спричинене «Газпромом» i «Молдовагазом»


«Нафтогаз України» вимагає від російського «Газпрому» і його дочірньої компанії «Молдовагаз» поновити погоджені обсяги відбору природного газу для Молдови.

Як повідомляє прес-служба української компанії, «споживачі Молдови без узгодження з українською стороною, починаючи з 1 січня, почали споживання природного газу практично в повному обсязі з транзитного газопроводу «Ананьїв-Тираспіль-Ізмаїл», що частково проходить через Молдову».

Таким чином, сумарну подачу природного газу в південному напрямку (до Румунії, Болгарії, Туреччини, Греції й Македонії) було зменшено на відповідний обсяг – близько 10 мільйонів кубометрів за добу.

«Зазначені спільні дії «Газпрому» та його дочірньої компанії «Молдовагаз» вносять дестабілізацію при забезпеченні країн Балканського регіону природним газом і призводять до безпідставних обвинувачень української сторони як транзитера російського газу», – зазначають у «Нафтогазі».

Водночас українська сторона вкотре нагадує, що у зв'язку з відсутністю на цей рік технічної угоди, що регламентує транзит російського газу територією України, надійна робота газотранспортних систем може забезпечуватися в оперативному режимі при погодженості дій диспетчерських підрозділів «Газпрому» і компанії «Укртрансгаз».

У «Газпромі» сьогодні повідомили, що українська сторона відмовилася прийняти додаткову партію газу для європейських споживачів. Крім того, Росія заявляє, що повністю виконує свої зобов’язання перед покупцями з Європи.

Київ, зі свого боку, запевняє, що повністю дотримується зобов’язань щодо транспортування російського газу. Але деякі країни, зокрема, Чехія, Болгарія, Хорватія, Греція, Туреччина повідомляють про зниження обсягів постачання палива через українську територію.

XS
SM
MD
LG