Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» скоротив постачання газу для Європи більш як учетверо – «Нафтогаз»


За даними української компанії, сьогодні на 10 годину ранку поставки російського газу на кордоні Росії з Україною становили лише 73,8 мільйонів кубометрів на добу – порівняно з майже 315 мільйонами на ту ж годину вчора.

При цьому Україна транзитує обсяги російського газу до країн Європи за власний рахунок та з власних резервів, наголошує «Нафтогаз» у своїй заяві. Зокрема, на ту ж 10 ранку сьогодні Україна подала до Європи газу з розрахунку понад 82 мільйони кубометрів на добу.

Водночас диспетчерські служби російського «Газпрому» в односторонньому порядку припинили спілкування з диспетчерськими службами «Нафтогазу», повідомляє українська компанія.

Іще вчора, після перших значних скорочень подачі російського газу для транзиту до Європи, через це залишилася працювати лише одна з чотирьох газовимірювальних станцій на кордоні з Росією, через які до української газотранспортної мережі надходить російський газ. Відтак газ іде лише північною частиною мережі.

«Нафтогаз» заявив тоді, що таким чином «Газпром» поставив під загрозу газопостачання до країн Європи, а саме: Молдови, Болгарії, Румунії, Греції, Туреччини, Польщі, Угорщини, Словаччини, Німеччини. Більшість цих країн повідомили сьогодні про значне скорочення чи й припинення подачі російського газу.

Таким чином, робить висновок «Нафтогаз України» в сьогоднішній заяві, «Газпром» вкотре за останні декілька діб свідомо відмовляється від виконання своїх зобов’язань перед європейськими контрагентами.

Українська компанія офіційно заявляє, що всі претензії щодо зниження обсягів постачання природного газу мають бути адресовані «Газпромові».
XS
SM
MD
LG