Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не виключає «газового саміту» з Росією і Україною


Такий тристоронній саміт попередньо розглядається як «надзвичайна» можливість, заявив прем’єр-міністр Чехії, яка головує в Євросоюзі, Мірек Тополанек.

Але, повідомив він, наразі конкретних планів такого саміту немає, і Європейський Союз далі наполягає, що Росія й Україна повинні самі дійти згоди щодо газу.

ЄС продовжує стояти на позиції відмови від прямого втручання в українсько-російську газову суперечку, яку в Європі називають суто комерційним конфліктом.

Раніше сьогодні ЄС засудив як «цілком неприйнятні» зниження поставок російського газу до європейських споживачів.

У своїй заяві ЄС вимагає відновити постачання до Європи і закликає сторони негайно повернутися за стіл переговорів.

Для швидшої нормалізації ситуації Євросоюз планує «інтенсифікувати діалог» із обома сторонами.

Протягом ночі й сьогоднішнього ранку Росія скоротила поставки газу Європі більш як на три чверті. Країни південно-східної Європи заявили, що газопостачання до них повністю припинене, а деякі держави в центральній і західній Європі повідомили про різке скорочення поставок.

Росія й Україна не домовилися про постачання газу з Росії до України, через що ці поставки від початку року повністю припинено, і не можуть домовитися про умови транзиту російського газу до Європи. Росія звинувачує Україну в «крадіжках» газу, хоча доказів не наводить, і заявляє, що через ці «крадіжки» й обмежує транзит газу через Україну.
XS
SM
MD
LG