Доступність посилання

ТОП новини

Людина – це звучить гордо, а свиня – ситно


Олександр Народецький
Олександр Народецький
«Ненажера риє собі могилу зубами»
(англійська приказка)

Перша половина січня – це особливий період. Це фестиваль безперервного застілля, де їжа в суміші з питвом змінюється зі швидкістю, яка диктує кожній печінці, кожному шлункові свій неповторний спосіб виживання. Святкові апетити нерідко створюють для внутрішніх органів неабиякі випробування. Але з розвитком сучасної розгалуженої системи так званих фастфудів, різних харчових мереж і привабливих забігаловок людські організми зазнають неабияких потрясінь не лише у святкові часи. Так постала проблема ожиріння. І не треба за звичаєм думати, що це лише українська біда. Зовсім ні. Вона охопила народи, материки і континенти.

Ліпше синиця в руках, ніж качка під ліжком

За останніми майже передсвятковими даними сьогодні у світі є один мільярд людей, котрі страждають від зайвої ваги. Так що Україна – це лише крапля в морі. Але бульбашка уже солідна. При цьому слід не забувати народне висловлення – «під лежачий камінь ми завжди встигнемо». Тоді, давайте до фактів.

2008 року у травні в Україні вперше було відзначено Міжнародний день здорового травлення. Українські експерти продовжують стояти на своєму: українці погано харчуються і через це хворіють частіше, ніж європейці. Конкретно, майже 90 відсотків усіх існуючих захворювань так чи інакше пов’язані із неякісним харчуванням. Далі ще конкретніше з елементами реальної страшилки: понад 35 відсотків людей хворіє в Україні на рак через неправильне харчування. Нерегулярне харчування, їжа «на ходу», споживання несвіжих, сумнівної якості продуктів є причиною виникнення різних недуг.

Усі гриби їстівні, але деякі лише раз у житті

Колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук вперто не втомлюється повторювати, що здоров’я людини – приватна власність кожного, але коли лікарні заповнені хворими, – це проблема держави. Микола Поліщук переконаний: в Україні має бути розроблено політику раціонального харчування і створено Національний комітет з якості харчових продуктів та напоїв.

«Того, хто знайшов вихід затопчуть першим», – віщають мудрі люди.

Я не знаю, чи почув цей заклик Поліщука прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, але щось у цій країні почало зрушуватись з мертвої точки.

Британський уряд саме в перші дні Нового року розпочав конкретну кампанію боротьби за якісне харчування з метою зупинити досить сумну тенденцію ожиріння значних верств населення країни. При чому уряд наперед усвідомив, що він не встоїть проти цієї тенденції, якщо діятиме сам-на-сам проти неї. І як каже ще одна вулична мудрість: «не так страшний Біл, як його Клінтон», британські урядовці вирішили підсилити свою акцію тим, що різними можливими способами, батогом і медяником, ласками і погрозами заохотили до неї низку величезних всесвітньо-відомих харчових гігантів.

Взяти хоча б кілька з них. Це – такі потужні виробники , безалкогольних напоїв та їжі, як, Unilever, Coca-Cola, Kellogg's, Kraft, Mars, Nestle and PepsiCo. До них долучаються мережі супермаркетів Asda, Tesco як також група великих продуктових крамниць The Co-op.

Усі головні продуктові мережі активно підтримали цю кампанію. Щоправда у них ледве чи був інший вихід. Вони усвідомлювали, що у разі відмови їм загрожує ухвалення низки законодавчих актів, які обмежать їхню діяльність до мінімуму. Кампанія триватиме три роки. На неї вже заплановано кілька сот мільйонів фунтів. Як заявляють ініціатори кампанії в міністерстві охорони здоров’я Великобританії, кожній родині потрібен революційний поштовх, щоб обрати новий стиль життя зі здоровою їжею і активним спортивно-фізичним наповненням. При чому британські урядовці не приховують, що якщо ця ініціатива не дасть чітких результатів, якщо якість їжі не покращає, якщо статистика стану здоров’я не поліпшиться, то усім продуктовим монстрам країни доведеться заплатити високу ціну.

Українська статистика відображає свою і лише свою реальність.

Однією з головних причин смертності в Україні був і залишається інфаркт. За останні 10 років поширеність інфаркту зросла втричі. Це означає, що цю тенденцію ніхто не спиняв. Серед обставин, які завинили цьому знову таки виступають незбалансоване харчування і недостатня фізична активність. У групі підвищеного інфарктного ризику залишаються люди з надлишковою вагою і хворі на цукровий діабет. Ситуацію з діабетом спеціалісти характеризують, як таку, що набрала розмаху епідемії в Україні. Офіційно зареєстровано мільйон діабетиків. Є в країні навіть своя Українська Діабетична Федерація, президент якої відомий актор Богдан Бенюк якось сказав, що до того мільйона треба додати два-три мільйони, які ще не знають , що вони хворі.

Їжа, яка не перетравлюється з'їдає того, хто її з'їв

І знову постає питання культури їжі, яка дуже сильно пов'язана з процесом лікування діабетиків. Хто, хто, а вони вельми добре усвідомлюють на практиці таку мудрість: якщо в їдальні відділити мух від котлет, то їсти практично буде нічого. У когось , можливо, виникне протест. Мовляв, за останні роки їжа значно покращилась. Вона стала різноманітнішою, різносмаковою, є з чого вибирати. Але йдеться тут не про зовнішні ознаки. Адже те, що смачно, не завжди є здоровим. До того ж, ідеться про самодисципліну і поміркованість в їжі, щоб потім не говорили: «зараз ми їмо продукти генної інженерії, а потім вони будуть їсти нас».

Британський уряд вирішив втрутитися, оскільки там усвідомлюють, що небезпека тотального розпаду може бути зупинена лише за державної ініціативи.

Що ж, палаючи від заздрощів можемо адекватно вигукнути незабутнє і всенародне: Нічого, будуть і на нашій вулиці танки!

(Лондон – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG