Доступність посилання

ТОП новини

Спроби досягти перемир’я у війні на Близькому Сході


Після удару ізраїльської авіації на півдні Смуги Газа, 5 січня 2009 р.
Після удару ізраїльської авіації на півдні Смуги Газа, 5 січня 2009 р.

Нью-Йорк – Як повідомляють, у війні, яку Ізраїль веде проти екстремістської організації «Хамас» у Сумізі Гази, закінчилася коротка перерва у наземній операції. Перед цим ізраїльські війська зупинили на три години свій наступ, аби дозволити надати населенню Смуги Гази паливо, медикаменти й продовольство. Тим часом тривають інтенсивні переговори про встановлення постійного перемир'я.

Було вже три засідання Ради Безпеки у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, але усі три закінчилися безрезультатно. Сполучені Штати блокували проект резолюції, висунутий Лівією від імені 22 членів Ліги арабських країн.

Американський та британський делегати назвали цей проект резолюції із закликом до припинення вогню «однобічним» і «неприйнятним», оскільки там нічого не було сказано про те, що війну спричинив постійний ракетний обстріл території Ізраїлю бойовиками «Хамасу».

Цей обстріл не припиняється й тепер, попри те, що ізраїльські війська фактично «перерізали» Смугу Гази на три частини і продовжують операції.

Державний секретар США Кондоліза Райс, яка взяла участь в останньому засіданні, заявила, що запропонований план перемир'я знову неприйнятний, бо воно не буде тривалим. «Нам терміново потрібно досягти домовленості про перемир'я, яке стане постійним. Лише це може бути тривалим та може дати справжню безпеку», – зазначила Райс.

Окремий план перемир'я розробляють Єгипет і Франція

Тим часом повідомляють, що плани перемир'я розробляють спільно президент Єгипту Хосні Мубарак і президент Франції Ніколя Саркозі. Вони пропонують практичні заходи для забезпечення тривалого спокою на кордоні Ізраїлю та Смуги Гази. Зокрема, передбачається ввести туди міжнародні миротворчі сили, які не дозволять контрабандою провозити зброю для Хамасу, як це тривало роками.

Ізраїльський дипломат в ООН Габріела Шалев заявила, що її країна сприймає цей новий план «вельми, вельми серйозно». Невідомо поки що, чи «Хамас» готовий погодитись на таке перемир'я, яке фактично залишить його бойовиків без зброї. Очевидно, це залежатиме від того, наскільки ефективним буде наступ ізраїльських військ.

Є небезпека подальшого розширення конфлікту, бо у Лівані лідер екстремістської організації «Хезболла» закликав своїх бойовиків бути готовими взяти участь у війні з Ізраїлем.

Тим часом у Вашингтоні Барак Обама, наступний президент Сполучених Штатів, запевнив, що з моменту його вступу на посаду 20 січня його адміністрація найактивнішим чином домагатиметься розв'язання конфлікту на Близькому Сході.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG