Доступність посилання

ТОП новини

Ціна газу: Росія не візьме менш як «ринкову», Україна не дасть більш як 201 долар


Прага – Президент Росії Дмитро Медведєв заявив українському колезі Вікторові Ющенку, що ціна на газ для України має бути «ринкова», а жодних скидок і пільг не повинно бути взагалі. Ющенко нагадав Медведєву про минулорічний жовтневий меморандум, який передбачає підвищувати ціну до ринкової протягом трьох років. А керівник «Нафтогазу» заявив, що Україна заплатить тільки 201 долар за тисячу кубів.

Ціна на газ для України має бути ринкова, відповідати рівневі цін, що склався в Європі, і визначатися за формулою ціни, а жодних скидок і пільг не повинно бути взагалі – таку умову висунув, за повідомленням на сайті Кремля, Медведєв Ющенкові в телефонній розмові в середу ввечері.

Жодних чисел у повідомленні немає, як і подробиць того, що це має бути за формула.

Раніше Москва називала «пільговою» ціну в 250 доларів за тисячу кубометрів, а потім стала говорити про 418 чи й 450.

У повідомленні Кремля також сказано, що розмова відбулася «за ініціативою української сторони».

Інакше виглядає ця ж розмова в подачі сайту Президента України.

Ющенко наголосив, що позиція української влади полягає в тому, що базою для переговорів мають стати домовленості, досягнені Президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємні зобов’язання, зафіксовані в Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року, яким визначено принципи та порядок розрахунків між двома державами у газовій сфері.

А домовлялися ж про три роки на перехід

Згаданий Меморандум, який підписали прем’єри Володимир Путін і Юлія Тимошенко, зокрема, передбачає, що «сторони підтримують прагнення до поетапного переходу на протязі трьох років на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємно узгоджені ціни на імпортований природний газ для споживачів України і тарифи на транзит газу через територію України».

Українська сторона раніше наводила розрахунки, за якими черговий етап такого переходу до ринкових цін із урахуванням нинішніх цін у Європі й тенденції до зниження вартості газу має дати ціну приблизно в 201 долар за тисячу кубометрів.

І вранці цього ж дня, в середу, голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина в інтерв’ю агентству Reuters подав свої умови переговорів із Росією про газ, на які, за його словами, ладна погодитися Україна: ціна – не більш як 201 долар за тисячу кубометрів, і то за умови, що російський «Газпром» погодиться на підвищення вартості транзиту до 2,05 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів із нинішнього числа в 1,7 долара.

Олег Дубина, крім того, додав іще одну вимогу: жодних посередників, на кшталт «РосУкрЕнерго». «Якщо мені запропонують зберегти «РосУкрЕнерго», я ніколи цього не зроблю. Це моя тверда позиція – хай хтось інший це робить. Я піду в відставку, але ніколи не підпишу угоди з «РосУкрЕнерго», – заявив він.

А ще він додав, що всі твердження Росії, ніби експортні трубопроводи до європейських споживачів перекрила Україна, є «нісенітницею» – адже, нагадав Дубина, всі «газові крани» розташовані на російській території.

Ціна – далеко не єдина незгода

Іншою темою незгоди залишається заборгованість України за спожитий минулого року газ, про яку все твердить Росія.

І в розмові в середу президент Медведєв заявив, що «боргова проблема далі не врегульована і українська сторона має погасити заборгованість у повному обсязі і в щонайкоротші терміни».

Президент Ющенко ж звернув увагу російського колеги на те, що 30 грудня були проведені всі розрахунки за газ, спожитий у 2008 році, і тому зобов’язання України по розрахунках за спожитий минулого року газ повністю виконані.

Різниця в позиціях сторін у тому, що Україна відмовляється просто так, без відповідних юридичних процедур, визнавати нараховані їй російською стороною штрафні санкції – 614 мільйонів доларів. І, розраховуючись за спожитий минулого року газ, заплатила лише його вартість, без цього штрафу.

Росія ж зі сплаченого відразу вирахувала цей штраф, якого Україна не платила. І тепер у Москві заявляють, що Київ винен ті самі 614 мільйонів, тільки не як штраф, а як недоплату за спожитий газ.

Дальші суперечки викликають заяви Росії про нібито «вкрадений» Україною газ. При цьому ледь не щодня говорять про ту самісіньку кількість – знову, мовляв, вкрали 21 мільйон кубометрів.

При цьому російська сторона воліє не згадувати, що рівно цю кількість щодня спалюють агрегати газонасосних станцій української газотранспортної системи, щоб забезпечити своє живлення, і без цих витрат ніякого транспортування газу не буде незалежно від того, надасть його російська сторона понад експортний обсяг чи ні.

Натомість, за даними «Нафтогазу», українська компанія додавала до експортних потоків частину власного газу зі сховищ, щоб хоч частково компенсувати його недопостачання з Росії.

(Прага – Київ)

«Нафтогаз України» інформує (7 січня 2009 р.)

«Нафтогаз України» інформує (7 січня 2009 р.)

Так змінилася ситуація в газотранспортній системі України з 31 грудня минулого року до 1 січня нинішнього, коли російський «Газпром» припинив постачання газу для України й залишив тільки обсяги для транзиту до Європи
(дивитися зображення)

А таке було становище в газотранспортній системі України опівдні 6 січня цього року; протягом усього цього дня «Газпром» поступово знижував обсяги постачання транзитного газу для європейських споживачів
(дивитися зображення)

Уранці 7 січня в газотранспортну систему України взагалі перестав надходити транзитний газ від «Газпрому»; поставки російського газу до Європи через українську територію повністю припинилися
(дивитися зображення)

Протягом шести днів січня «Нафтогаз» передав європейським споживачам 74 мільйони кубометрів газу, які недопоставив «Газпром», із власних ресурсів
(читати повідомлення)




  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG