Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вивчатиме сьогодні російсько-українські газові проблеми


Представники Євросоюзу зустрінуться сьогодні у Брюсселі з керівниками російського «Газпрому» та «Нафтогазу України».

Про це повідомив прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, наголосивши, що в разі, якщо до сьогоднішнього дня поставки газу до Європи не будуть відновлені, відносини Євросоюзу з Росією та Україною будуть поставлені під загрозу.
Після завершення сьогоднішньої зустрічі у Брюсселі можливі двосторонні переговори між керівниками «Газпрому» та «Нафтогазу України» Олексієм Міллером та Олегом Дубиною. Про це повідомив представник української компанії.
Ціна на газ для України має бути ринкова, без жодних скидок і пільг – заявив президент Росії Дмитро Медведєв учора ввечері під час телефонної розмови з президентом України Віктором Ющенком. Така інформація з’явилася на сайті Кремля.

Ця «ринкова» ціна має відповідати рівневі цін, що склався в Європі, і визначатися за формулою ціни, заявив, за повідомленням, Медведєв Ющенку. Жодних чисел у повідомленні немає, як і подробиць того, що це має бути за формула.

Уповноважений Президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомив раніше позицію Києва, яка полягає в тому, що підвищення ціни на російський газ до європейського рівня повинне відбуватися упродовж трьох років паралельно з підвищенням тарифу на транзит газу, який Росія постачає до Європи через територію України. Така домовленість зафіксована в Меморандумі між урядом Росії та Кабінетом міністрів України від 2 жовтня 2008 року про співпрацю в газовій сфері.
У Міністерстві палива та енергетики України вважають, що ситуація, яка склалась на сьогодні у сфері газових взаємовідносин між Україною та Російською Федерацією, може бути викликана намаганнями повернути на газовий ринок України таких посередників як «RosUkrEnergo» та «УкрГазЕнерго».
XS
SM
MD
LG