Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу: Газова криза може зашкодити відносинам України з ЄС


Голова Єврокомiсiї Жозе Мануель Баррозу вважає, що дiї, якi призвели до припинення постачань росiйського газу українською територiєю, шкодять процесу зближення України з Євросоюзом.

Як повiдомляє інтернет-видання Euobserver, таку заяву він зробив пiд час поїздки до Праги, куди прибув для проведення консультацiй з Чехією, яка головує в ЄС.

«Київ заявляє, що хоче бути ближчим до ЄС. Якщо це так, то Україна не має створювати проблем iз постачаннями енергiї до Євросоюзу», – наголосив Баррозу.

При цьому він зауважив, що якби і Росія, й Україна поводилися так, як вони про це заявляють, то не було б ніяких проблем з постачанням газу.

Питання енергетичної безпеки Євросоюзу обговорюватимуть сьогодні у Празі під час неформального засідання Ради міністрів з питань зовнішніх відносин ЄС. Зокрема, йтиметься про направлення експертів до України для спостереження за транзитом газу, а також про проведення мінісаміту за участі Росії та України для вирішення газової проблеми.

Із 1 січня «Газпром» припинив поставки газу до України через неузгодженість нового контракту на 2009 рік.

Пізніше російська компанія вирішила знизити обсяги поставок газу для європейських споживачів на 65,3 мільйона кубометрів на добу до 221,8 мільйона кубів. Водночас, за інформацією «Нафтогазу України», насправді поставки були скорочені в 4 рази – до 73,8 мільйона кубометрів на добу.

Вчора ж, за повідомленням «Нафтогазу», Росія повністю припинила транзит газу через Україну. Москва, у свою чергу, звинувачує Київ у припиненні роботи компресорних станцій для транзиту газу.

XS
SM
MD
LG