Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко ветував закон щодо затвердження прожиткового мінімуму


Президент Віктор Ющенко застосував право вето до закону, яким Верховна Рада встановили щорічне затвердження розміру прожиткового мінімуму окремим законом, повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко зробив це після звернення Кабінету Міністрів із пропозицією не підписувати цей закон.

Уряд, зокрема, зазначає, що прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних гарантій.

Тому, заявляють в Кабміні, встановлення розмірів прожиткового мінімуму без врахування фінансових можливостей держави призведе до розбалансування бюджетів усіх рівнів, до виникнення значної заборгованості з виплати пенсій, державної допомоги і, як наслідок, до соціальної напруги в суспільстві.

Згідно з ветованим законом, прожитковий мінімум на одну особу щороку, за поданням Кабміну, затверджується Верховною Радою окремим законом до початку розгляду проекту закону про Державний бюджет. Стаття ж 95 Конституції передбачає, що виключно законом про Держбюджет визначаються будь-які витрати держави на громадські потреби, розмір і цільове спрямування цих витрат, повідомляє прес-служба глави держави.

Верховна Рада встановила щорічне затвердження прожиткового мінімуму окремим законом минулого місяця.

Норма зі встановлення прожиткового мінімуму окремим законом була скасована 2005 року, натомість було закріплене затвердження цього мінімуму в законі про Держбюджет на кожен рік.

XS
SM
MD
LG