Доступність посилання

ТОП новини

Переговори «Газпрому» та «Нафтогазу» тривають у Москвi


Голова правлiння Нацiональної акцiонерної компанiї «Нафтогаз України» Олег Дубина наразi перебуває в Москвi, де продовжує переговори з керiвництвом російського «Газпрому» щодо постачань i транзиту газу в 2009 роцi, повiдомив речник НАКу Валентин Землянський.

Водночас він зазначив, що iншої iнформацiї про хiд переговорiв поки що немає.

Землянський також заявив, що, за iнформацiєю заступника мiнiстра закордонних справ Костянтина Єлiсеєва, «Газпром» поки що вiдмовив Єврокомiсiї в допуску її представникiв на об'єкти росiйської газотранспортної системи.

Щодо групи європейських спостерiгачiв, прибуття якої до України очiкується вже сьогодні, Мiнiстерство закордонних справ повiдомило, що наразi вiдбувається процес її формування.

Ранiше «Газпром» заявив, що незалежний монiторинг української газотранспортної системи є необхiдною умовою вiдновлення постачань природного газу до Європи.

Україна та Єврокомiсiя вчора пiдписали двостороннiй протокол про допуск європейських спостерiгачiв на об'єкти української ГТС.

Проте росiйська сторона наполягає на iншому форматi монiторингу. Москва пропонує, щоб у роботi спецiального монiторингового комiтету взяли участь представники мiнiстерств енергетики Росiї та України, Європейської Комiсiї, а також компанiй, якi споживають росiйський газ.

За словами голови росiйського уряду Володимира Путiна, представники Єврокомiсiї вiдмовилися пiдписати запропонований «Газпромом» вiдповiдний протокол, а голова «Газпрому» Олексiй Мiллер звинуватив Україну в зривi пiдписання цього документа.
XS
SM
MD
LG