Доступність посилання

ТОП новини

Перша група газових спостерігачів ЄС прибула до Києва


Як повiдомив речник представництва Єврокомiсiї в Українi Давiд Стулік, експертну групу, яка здiйснюватиме контроль транзиту газу, очолив представник генерального директорату Єврокомiсiї з енергетики та транспорту Фiлiп Корнелiс.

А як повідомив представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспунь, до України прибула група в складі чотирьох осiб. Її мають посилити ще 18 фахiвцями, якi наразi проходять пiдготовку в Берлiнi. Ця мiсiя працюватиме на кордонi України з Росією i України з ЄС.

Направлення до України місії з моніторингу транзиту російського газу українською територією було головною вимогою Росії для відновлення постачання газу в Європу.

Але Росія вимагає так званої «багатосторонньої комісії», до якої входили б, зокрема, її представники, і не визнає повноважень нинішньої місії експертів ЄС в Україні.

«Нафтогаз» обіцяє надати всі дані про транзит спостерігачам ЄС


Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» готова надати спостерігачам від Європейського Союзу будь-яку інформацію, пов’язану з припиненням транзиту російського газу через територію України до Європи.

Як заявив заступник голови правління компанії Володимир Триколич, європейським спостерігачам продемонструють офіційні документи про припинення російським «Газпромом» поставок транзитного газу до України.

Триколич також додав, що компанія готова продемонструвати спостерігачам роботу газовимірювальних станцій у західних областях України.

При цьому він наголосив, що питання про візит моніторингової групи ЄС на газовимірювальні станції в Росії перебуває не в компетенції «Нафтогазу».

За словами Триколича, з 4 січня українських фахівців, які перебувають на газовимірювальних станціях у Росії, не допускають до приладів обліку. Тому «Нафтогаз» не має інформації про роботу станцій, відповідальних за надходження газу до газотранспортної системи України.

Водночас речник «Нафтогазу України» Валентин Землянський заявив, що українська сторона готова допустити російських спостерігачів для моніторингу транзиту газу.

Із 1 січня Росія припинила поставки газу в Україну, а згодом припинився і транзит російського газу до Європи територією України.

Речник «Нафтогазу України» Валентин Землянський заявив сьогодні у першій половині дня, що, за інформацією заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлисєєва, «Газпром» поки що відмовив Єврокомісії в допуску її представників на об’єкти російської газотранспортної системи.

Україна та Єврокомісія вчора підписали двосторонній протокол про допуск європейських спостерігачів на об’єкти української ГТС.

Проте російська сторона відхилила його й наполягає на іншому форматі моніторингу. Москва пропонує, щоб у роботі спеціального моніторингового комітету взяли участь представники міністерств енергетики Росії та України, Європейської Комісії, а також компаній-клієнтів «Газпрому», які споживають російський газ.

За словами голови російського уряду Володимира Путіна, представники Єврокомісії відмовилися підписати запропонований «Газпромом» протокол, а голова «Газпрому» Олексій Міллер звинуватив Україну в «зриві підписання» цього документа.

Медведєв: Росія надалі не даватиме Україні знижок на газ

Росія в майбутньому не надаватиме преференцій чи знижок, зокрема, на газ для України, заявив президент Росії Дмитро Медведєв на зустрічі з головою «Газпрому» Олексієм Міллером.

«Майбутня фінансова модель, яку, до речі, мають створити всі держави, має ґрунтуватися на універсальних регуляторах, зокрема цін... Якщо є ціна, то вона має бути нормальною, рівноважною, європейською, зокрема для України, без будь-яких знижок, без будь-яких преференцій. Ось стільки, скільки платять європейці, мають платити й українці», – сказав Медведєв.

За його словами, лише в цьому разі буде забезпечена конкурентноздатність української економіки та стабільність її політичної системи.

Медведєв також заявив, що Україна продавала газ своїм споживачам за завищеною ціною, а від різниці мали зиск невідомі структури.

«Минулого року, коли ми постачали газ українським споживачам за ціною 179,5 доларів, цей же самий газ український споживач отримував за ціною 320 доларів за тисячу кубометрів. І вся ця маржа осідала в кишенях структур, які нам не відомі, які, ймовірно, представляють чиїсь корупційні інтереси. І гроші від цих операцій, ймовірно, використовувалися для досягнення політичних цілей або для вирішення особистих проблем», – сказав російський президент.

Крім того, Медведєв заявив, що європейські споживачі, як і російська сторона, мають вимагати, щоб Україна компенсувала збитки у зв’язку з ситуацією, пов’язаною з транзитом російського газу територією України.

2 жовтня минулого року керівники урядів України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін підписали меморандум, який, зокрема, передбачає поступовий, протягом трьох років, перехід до ринкових цін на газ для України і на транзит газу її територією.

МЗС: Євросоюз вивчає можливість укладення з Україною контрактів на транзит

У Європейському Союзі серйозно розглядають можливість укладення двосторонніх контрактів з Україною на транзит газу, заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв.

За його словами, така ініціатива стала результатом «усіх вчорашніх зустрічей, під час яких в ЄС відчули неспроможність позиції «Газпрому», її ненадійність».

«Не йдеться про те, що це (укладення двосторонніх контрактів) відбудеться завтра, але ця можливість розглядається серйозно через ненадійність такого партнера, як Російська Федерація», – наголосив заступник голови МЗС України сьогодні в Брюсселі.

Єлисєєв також повідомив, що Європейська Комісія має намір з наступного тижня серйозно цим займатися: «Буде проведено низку зустрічей і консультацій Єврокомісії з групою європейських компаній, які здійснюють транзит газу».

********
У Криму збільшують видобуток газу

Державна акціонерна компанія «Чорноморнафтогаз» ввела в експлуатацію чергову свердловину на газоконденсатному родовищі «Штормове». Про це сьогодні повідомила прес-служба підприємства.

Газову свердловину, 15-ту за рахунком, пробурили фахівці компанії за допомогою самопідйомної плавучої бурової установки «Таврида» на морській стаціонарній платформі.

Глибина свердловини сягнула 2640 метрів, виробнича потужність – 150 тисяч кубометрів природного газу на добу.

У прес-службі «Чорноморнафтогазу» повідомили, що до кінця нинішнього року в газорозподільну систему Криму таким чином надійде додатково 4,5 мільйона кубометрів газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG