Доступність посилання

ТОП новини

Україна та ЄC пропонують допустити експертів ЄС для моніторингу в Росії об’єктів «Газпрому»


Про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв. За його словами, експерти отримали доступ на усі необхідні об’єкти газотранспортної системи України, щоб переконатись, що припинення постачання газу через українську територію здійснено з території Росії за наказом керівництва компанії «Газпром».

«З європейськими експертами працюють МЗС та НАК «Нафтогаз України», але оскільки так званого «краника» на українській території немає, ми разом з ЄС просимо російську сторону допустити експертів на свою територію для моніторингу об’єктів «Газпрому», – повідомив Костянтин Єлісєєв.

Перша група експертів прибула до Києва вчора, ще десятеро прибувають у ці години. Мета приїзду європейських фахівців – моніторинг української ГТС з метою виявити, чи відбувався у період 1-7 січня цього року несанкціонований відбір транзитного газу. Ідея допустити на об’єкти ГТС України експертів ЄС належить українському урядові. Їхня робота в Україні здійснюється згідно з підписаним напередодні у Брюсселі Меморандумом між урядом України та Європейською комісією з енергетичних питань, зазначив Єлісєєв.

Український дипломат також заявив, що завдяки оперативним діям української сторони в останні кілька днів, унаслідок конструктивних переговорів офіційної делегації України з керівництвом ЄС у Брюсселі 8-9 січня, вдалося спростувати негативне реноме газового крадія та ненадійного партнера, що його створено російською стороною.

Костянтин Єлісєєв поінформував журналістів, що експерти ЄС за підсумками моніторингу підготують свої рекомендації для міністрів з питань енергетики країн Євросоюзу, які 12 січня зберуться у Брюсселі на надзвичайне засідання.
XS
SM
MD
LG