Доступність посилання

ТОП новини

Триколіч підтвердив, що Тополанек прибуде в суботу в Україну


Росія та Євросоюз підписали протокол щодо моніторингу транзиту газу через Україну. Про це заявив заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Володимир Триколіч на брифінгу у Києві.

Він також зазначив, що прем`єр-міністр головуючої в ЄС Чехії Мірек Тополанек має сьогодні прибути в Україну з цим протоколом і заплановане на суботу робоче засідання з приводу цього документа.

В. Триколіч повідомив, що завтра з Києва до Луганська і Суржи відбувають дві робочі групи, в складі яких мають бути представники України, Євросоюзу та засобів масової інформації. Вони намагатимуться перевірити газовимірювальні станції, якщо їх допустить російська сторона.

Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що інформація про нібито відмову України підписувати тристоронній протокол з моніторингу транзиту газу через її територію, не відповідає дійсності.

9 січня «Газпром» опублікував протокол про створення Міжнародної експертної комісії з контролю за транзитом природного газу через Україну, в якому мовиться, що комісія повинна мати право вільного доступу до документації та об`єктів газотранспортної системи (ГТС) України, а також до підземних запасів газу. Цей документ вже підписано російською стороною, проте поки що не підписано з боку Єврокомісії і України.

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко вчора, 9 січня, повідомила, що Україна готова підписати протокол, запропонований Росією, за умови паритетного представництва в ній українських і російських експертів.
«Саме у такому дзеркальному варіанті, коли обидві країни – Україна і Росія мають однакові права щодо доступу експертів, ми підпишемо такий протокол, якнайшвидше», – сказала вона.

Тим часом заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв сьогодні, 10 січня, заявив, що суттю протоколу про створення такої комісії є підпорядкування української газотранспортної системи «Газпрому». «Суть такого протоколу – це, по суті, підпорядкувати українську сторону «Газпрому», надати російській стороні повний контроль над українською газотранспортною системою і де-факто започаткувати процесу експропріації української газотранспортної системи російською стороною», - сказав він.

Також К. Єлісєєв повідомив, що Україна ще не одержувала офіційної пропозиції Росії про створення міжнародної комісії з моніторингу транзиту природного газу через територію України.


XS
SM
MD
LG