Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ЄС почали моніторити українські ГВС


Спостерігачі від Європейського Союзу почали роботу на українських газовимірювальних станціях, розташованих у західних і південних областях України.

Як повідомляють у «Нафтогазі України», йдеться, зокрема, про газовимірювальні станції Дроздовичі, Ужгород, Берегове, Текове, Горлівка.

Експерти ознайомляться з роботою станцій, технологією і методикою обліку та вимірювання газу.

Українські фахівці передадуть європейським експертам повний перелік даних про надходження газу з території Росії і транзит його до Європи.

У складі групи – Андреа Чирлічева (Чехія), Герберт Блойбл (Австрія), Іржі Мізера (Чехія), Йозеф Балла (Угорщина), Вінченцо Каніццо (Італія), Танге Маншек (Франція).

Також повідомляється, що вчора пізно вночі ще одна група представників ЄС і акредитованих українських і російських фахівців відвідала ГВС Писаревка (Воронезька область, Росія).

«Робота цієї групи ускладнюється тим, що керівник ГВС повідомив про те, що жодного офіційного підтвердження і дозволу їхньої роботи на станції від компанії «Газпром» він не одержував», – йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

Разом з тим, спостерігачам і експертам показали вузол вимірювання газу, а керівник групи Геральд Лінке (Німеччина) підтвердив журналістам факт відсутності подачі газу з території Росії до України.

Зараз група перебуває в Україні, очікує одержання віз до Росії й офіційного дозволу «Газпрому» для роботи на станціях Писаревка, Сохрановка, Валуйки.

11 січня Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи, але з додатковою заявою, в якій йшлося, що Україна не здійснювала несанкціонованого відбору газу і є надійною країною-транзитером.

Сьогодні ж у російському «Газпромі» повідомили, що Україна підписала правила моніторингу транзиту без зауважень.

XS
SM
MD
LG