Доступність посилання

ТОП новини

Соколовський: Дії Росії викликають запитання, чи є в неї обіцяний газ


Уповноважений Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський заявляє, що росiйська сторона ризикує остаточно втратити репутацiю надiйного постачальника енергоресурсiв.

За його словами, на сьогодні «Газпром» абсолютно без жодних причин і більш-менш зрозумілих пояснень не підписує контракти ані на транзит газу, ані на постачання його в Україну, втрачаючи щодня 120-150 мільйонів доларів.

«Виникають щоразу нові причини, щоб затягнути ситуацію, що зараз відбувається з підписанням документів про моніторинг постачання… Мабуть, росіяни сподівалися, що Україна не підпише цей протокол, і таким чином їм вдасться пролонгувати ситуацію, заявивши, мовляв, Україна не готова підписати… А виявилося, що Україна готова підписати, готова впустити спостерігачів і довести свою правоту. Інша справа, що Росія, вочевидь, не готова до цього», – сказав він.

На думку Уповноваженого Президента, виходячи з того, що «логіки в поведінці Росії немає, виникає запитання: а може, просто в них газу немає, і вони про це знають, але їм дуже соромно про це сказати всьому світу, що газу, який ми обіцяли, у нас просто немає… Ось тому і така нервозність у великих політиків».

11 січня Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи, але з додатковою заявою, в якій йшлося, що Україна не здійснювала несанкціонованого відбору газу і є надійною країною-транзитером.

Сьогодні ж у російському «Газпромі» повідомили, що Україна підписала правила моніторингу транзиту без зауважень.


XS
SM
MD
LG