Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині за газовий конфлікт критикують Росію й Україну


Берлін – Москва і Київ сваряться, а мерзне Європейський Союз. Навіть угоду про відрядження міжнародних спостерігачів на газовимірювальні станції довелося підписувати двічі, що знову затягнуло відновлення газопостачання. Цей факт став, мабуть, останньою краплею, після чого з Німеччини пролунала сувора критика на адресу і Росії, і України.

Досі Німеччина утримувалася від різких заяв у газовій суперечці. Однак після того, як, всупереч обіцянкам, газопостачання на початку тижня так і не відновилося, тон офіційного Берліна різко змінився.

«Це нестерпно, що Росія й Україна ведуть свою суперечку посеред холоднющої зими за рахунок Європи», – заявив парламентський статссекретар у федеральному міністерстві економіки Німеччини Петер Хінце. Він виступив у Брюсселі на позачерговому засіданні міністрів енергетики країн ЄС.

Спостерігачі – механізм для наступних криз

Петер Хінце закликав Європейський Союз підготуватися на випадок перебоїв із постачанням енергоносіїв у майбутньому.

«Нам потрібен механізм, за допомогою якого ми могли б краще реагувати на майбутні кризи. Із занепокоєнням думаю вже сьогодні про наступну зиму», – заявив статссекретар з Німеччини.

Хінце запропонував зберегти утворені групи спостерігачів, до складу яких увійшли представники Єврокомісії, європейських енергетичних концернів, росіяни та українці. На його думку, в разі виникнення нової суперечки їх можна буде задіяти швидко і без зволікань.

Німці хочуть зменшити залежність від Росії

Крім того, німецький політик закликав країни ЄС докласти зусиль до зменшення залежності від поставок енергоносіїв з Росії. Для цього, сказав Хінце, потрібно розвідати нові джерела енергоносіїв і створити нові шляхи для їх транспортування.

Не менш критична заява пролунала в понеділок і від заступника голови фракції Християнсько-демократичного й Християнсько-соціального союзів у Бундестазі Катеріни Райхе. Вона звернула увагу на той факт, що російсько-українська суперечка триває навіть попри те, що люди в Південносхідній Європі мерзнуть. Як заявила німецький депутат, Німеччина та ЄС дістали гіркий урок у питанні надійності постачання й уявної енергетичної безпеки.

На Росію не можна покладатися, на Україну теж...

«Імідж Росії, на яку можна було покластися стосовно газопостачання ще з часів Радянського Союзу, збляк», – заявила Райхе й додала: «Критично ми повинні подивитися і на Україну з її непрозорими економічними структурами».

Німецький депутат також закликала максимально зменшити частку газу у виробництві струму й користуватися якомога різноманітнішими джерелами енергії. «Альтернатива зрозуміла: відновлювальні види енергії, сучасні вугільні електростанції, продовження роботи атомних електростарцій», – заявила заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі.

Катеріна Райхе виступила за прискорення будівництва газопроводу «Набукко», який поєднав би Європу з каспійським регіоном, та спорудження терміналу для зрідженого газу, куди можна було б завозити танкерами блакитне паливо, наприклад, з Африки або Латинської Америки.

(Берлін - Прага - Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG