Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» вимагає вiд України негайно подати газ до Європи


Російський «Газпром» вимагає вiд України подати газ європейським споживачам негайно, а не через 36 годин, як ранiше про це говорили українськi фахiвцi.

Як заявив офiцiйний представник компанії Сергiй Купрiянов, «з початку подачi росiйського газу на вхiд до газотранспортної системи України обсяг виходу газу на захiдному кордонi має точно вiдповiдати обсягу входу газу до ГТС. Вiдповiдну телеграму з проханням забезпечити належну пiдготовку об'єктiв української ГТС до прийому росiйського газу транзитними газопроводами на кордонi Росiя-Україна своєчасно надiслали до «Нафтогазу України».

Вiн пояснив, що «на момент вимушеного припинення постачань газу «Газпромом» 7 сiчня, транзитнi магiстралi на територiї України були заповненi росiйським газом i вiдповiдно, повиннi мати необхiдний тиск для забезпечення синхронної подачi газу на входi та виходi з ГТС України. Як тiльки ми даємо газ на вхiд, вiн має з'явитися на виходi».

У зв'язку з цим, за словами представника «Газпрому», заяви української сторони, що з моменту надходження транзитного росiйського газу в ГТС України до моменту його появи на захiдному кордонi України знадобиться 36 годин, «викликають подив i не вiдповiдають чинному контракту».

Сьогодні о 9:00 за Києвом Росія почала пробну подачу газу в напрямку Балкан через Україну через компресорну станцiю «Суджа». Бiльша частина поставлених обсягiв має пiти через ГВС «Горлівка» на Балкани.

Українськi експерти наголошують, що маршрут транспортування пробної партiї росiйського газу Суджа-Орлiвка є технологiчно найскладнiшим при нинiшньому станi ГТС України. Тиск не деяких дiлянках цiєї магiстралi, що проходить в сторонi вiд пiдземних сховищ газу, наразi iстотно знижений, оскiльки пiсля припинення постачань росiйського газу багато споживачiв продовжували вiдбирати газ з труби.
XS
SM
MD
LG