Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» вимагає поновлення рівномірних поставок газу в усіх напрямках


Запропонований «Газпромом» експеримент iз часткового вiдновлення транзиту газу через Україну суперечить встановленiй практицi надiйного функцiонування транзитних газопроводiв, заявляє «Нафтогаз України».

Тому українська компанія вимагає негайного вiдновлення рiвномiрного постачання газу всiма транзитними напрямами, йдеться в заявi.

Як повідомила прес-служба «Нафтогазу», вчора російська сторона заявила, що готова провести експеримент із відновлення подачі газу до газотранспортної системи України, щоб відновити його транзит до країн Європи.

13 січня о 00:58 до компанії «Укртрансгаз» надійшла факсограма від «Газпрому», в якій повідомлялося про відновлення поставок транзитного газу з 9:00 за київським часом через газовимірювальну станцію «Суджа» обсягом 76,6 мільйонів кубометрів на добу.

«Нафтогаз» заявляє: ці обсяги і напрямки не були вчасно погоджені між двома операторами газотранспортних систем, що «грубо суперечить установленій практиці надійного функціонування транзитних газопроводів».

З метою стабільного забезпечення транзиту газу по ГТС України сторонам необхідно обновити й оформити документи, які чітко регламентують технічну і технологічну взаємодію роботи газотранспортних систем та погоджену роботу диспетчерських підрозділів сторін, зазначають у «Нафтогазі».

Це, за даними компанії, дасть можливість здійснювати прийом газу на російсько-українському кордоні, його надійне транспортування і гарантовану передачу європейським споживачам.

Сьогодні російський «Газпром» почав пробне постачання природного газу до газотранспортної системи України для його транзиту європейським країнам.

XS
SM
MD
LG