Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликає силовиків посилити контроль на об'єктах ГТС


Президент Віктор Ющенко вимагає від Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій посилити контроль на об'єктах газотранспортної системи України.

Як повідомили у прес-службі Президента, глава держави надіслав відповідні листи керівникам цих відомств.

«У зв'язку з відновленням Російською Федерацією постачання природного газу до країн Західної Європи прошу в межах компетенції та чинного законодавства вжити заходів для попередження нештатних ситуацій на об'єктах газотранспортних мереж України», – наголосив Президент.

Сьогодні вранці російський «Газпром» почав пробне постачання природного газу в газотранспортну систему України для його транзиту європейським країнам.

Проте згодом заступник голови правлiння «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що російська сторона не може транспортувати газ до Європи через дiї України.

Натомість українська сторона наголосила, що заявка російського «Газпрому» на транзит 76,6 мільйона кубометрів газу через газовимiрювальну станцiю Суджа у напрямку ГВС Орлівка є технологічно нереальною.

За словами уповноваженого Президента України з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, росiйська сторона свiдомо спланувала цю акцiю, щоб не було можливостi постачати газ саме туди, де його найбiльше чекають – у Болгарiї та iнших балканських країнах.

«Традицiйно газ у напрямку Орлiвки надходить транспортними коридорами через ГВС Валуйки i Писарівка. А запропонований «Газпромом» маршрут через Суджу означає, що газ необхiдно постачати обхiдним маршрутом i паралiзувати для цього внутрiшню систему подачi газу до Донецької та Луганської областей», – зазначив уповноважений Президента.

XS
SM
MD
LG