Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Україна не має боргів перед Росією і не краде російський газ


Українська сторона повнiстю розрахувалася з Росією за газ, спожитий минулого року, заявляє Президент Вiктор Ющенко.

За словами глави держави, «фiнальнi платежi Україна зробила наприкiнцi грудня 2008 року за газ, спожитий у листопадi, та авансовi платежi за газ, який був спожитий у груднi місяці».

Крім того, Президент спростував iнформацiю про несанкцiонований вiдбiр Україною росiйського газу, призначеного для Європи.

«З 1 сiчня цього року Україна не чинила несанкцiонованого вiдбору газу. Жодного кубiчного метра росiйського газу несанкцiоновано, поза регламентом не було вiдiбрано iз системи в 2009 роцi, як i взагалi в 2008-му зокрема», – заявив Президент.

Ющенко також вкотре запевнив, що Україна була, є i буде надiйним транзитером газу: «Для нас це принципова позицiя, оскiльки зараз дуже багато чуток, пліток».

Крім того, Президент наголосив на ефективностi української газотранспортної системи.

«Надiйнiсть української ГТС, на думку експертiв, має коефiцiєнт 1,8, що вдвiчi вище, нiж росiйська система i приблизно на рiвнi коефiцiєнта стабiльностi транзитних мереж Європи», – зазначив глава держави.

Метою ж газового конфлiкту могло бути прагнення переконати Європу в необхiдностi розвитку пiвнiчного газового шляху, припустив Ющенко.

Серед цiлей газового конфлiкту він назвав і «прагнення змiнити iдеологiю управлiння, експлуатацiї та власностi газотранспортної системи».
XS
SM
MD
LG