Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко і Медведєв домовилися створити комісію щодо транзиту газу


Президент Віктор Ющенко повідомив, що домовився зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим про створення спільної комісії зі з’ясування ситуації з транспортування російського газу територією України.

За словами глави держави, комісія має поставити всі крапки над «і» та з’ясувати, що сталося з 1 по 7 січня.

«Світ і Європа має знати правду, хто не виконав зобов’язання», – додав Ющенко.

За його словами, Київ i Москва мають знайти такий варiант технiчної угоди, який дав би змогу вiдновити транзит росiйського газу до Європи й забезпечити постачання українського газу до схiдних областей України.

Глава держави наголосив, що угода має регламентувати напрямок та обсяги постачань газу, його якiсть, тиск на входi та на виходi.

Водночас у цьому документi не обговорюється питання цiни постачань газу до України й тарифу на його транзит через українську територiю.

За словами Ющенка, він тримає на контролi формування такої технiчної угоди на полiтичному рiвнi й говорив про це з президентом Росiї Дмитром Медведєвим.

Ющенко також заявив, що необхiдно повернутися до системи постачань росiйського газу, що iснувала до нового року.

«Найголовнiша з них (технологiчних вимог) – це повернутися до постачань газу в статусi-кво 31 грудня 2008 року. Дуже важливо, щоб було вiдновлено подання газу за тими напрямками, за якими працювала система в груднi 2008 року», – зазначив Президент.
XS
SM
MD
LG