Доступність посилання

ТОП новини

Економічна свобода у світі зростає, а в Україні падає – дослідження


Прага – Попри економічну кризу в світі рівень економічної свободи зростає, мовиться у спільному дослідженні американської дослідницької організації Heritage Foundation та газети Wall Street Journal. Із майже 180 країн, які увійшли до дослідження, 83 країни в усіх частинах світу продемонстрували рух у напрямку економічних свобод. В Україні ж, на думку дослідників, спостерігається рух у зворотному напрямку, адже за останній рік погіршилося відразу декілька показників. Тепер серед європейських країн Україна посідає передостаннє, 42 місце. А у світі вона на 152. Нижче з європейських країн лише Білорусь.

Найбільше економічної свободи, як і раніше, в Гонконгу та Сінгапурі. Далі в списку Австралія, Ірландія та Нова Зеландія. Сполучені Штати і Канада посідають відповідно 6 і 7 місця в рейтингу. А найбільшим блоком ідуть європейці – серед 10 найвільніших в економічному сенсі країн 4 зі старого континенту і половина з цілого списку економічно вільних країн.

Як зауважують дослідники, позитивні зрушення відбулися в кожній частині світу. Однак Україна протягом останнього року йшла врозріз із загально світовою тенденцією. «У порівнянні з іншими країнами, які просуваються до економіки, більш зорієнтованими на ринок, Україна відстає в лібералізації цін та ефективності свого підприємницького середовища. Ïї регуляторна база залишається складною і заплутаною. І незважаючи на те, що офіційно закордонні інвестиції вітаються, корупція та бюрократія відлякують багатьох інвесторів», – мовиться у звіті.

Американські дослідники говорять, що на українську судову систему не можна покладатися, що вона винесе справедливий вирок, бо її роз’їла корупція. Так само мало можна очікувати від державних служб, які є неефективними і корумпованими.

Загальні витрати уряду України сягають понад 45% всієї економіки

За винятком свободи торгівлі, якій посприяв вступ країни до Світової організації торгівлі, всі інші показники свободи економіки України або залишилися незміненими, або погіршилися. Серед тих, що погіршилися, такі ключові для добробуту країни, як свобода бізнесу, розмір уряду, фінансова свобода, та, звичайно, свобода від корупції. Незмінно поганими залишаються захист майнових прав та інвестиційна свобода.

Пояснюючи окремі показники рейтингу, дослідники наводять такі факти: уряд може втрутитися у формування цін чи у перерозподіл майна. Загальні витрати уряду сягають понад 45% всієї економіки, що є дуже високими показником.

Із 2005 року рейтинг свободи України постійно погіршувався, і тепер вона належить до країн зі швидше репресивним, ніж вільним режимом економіки. Україна сильно відстає від деяких країн, які починали зі значно гірших позицій, наприклад Грузії, яка є на дуже високому — 32 місці у рейтингу. Сусідня Росія недалеко пішла від України, хоча і вона просунулася у сфері економічних свобод, посівши 146 місце в загальному списку.

Дослідники Heritage Foundation та Wall Street Journal вважають, що хоча Україні і вдавалося упродовж останніх років демонструвати високі темпи зростання, подальший розвиток економіки, особливо за умов сповільнення світової економіки, без структурних реформ буде неможливий.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG