Доступність посилання

ТОП новини

Президент Румунії поговорив із Путіним і звинувачує Україну


Траян Бесеску в перебігу телефонної розмови з Володимиром Путіним у вівторок увечері заявив, що його країна поділяє позицію Москви про «відповідальність України за зрив транзиту газу до Європи», повідомила прес-служба голови уряду Росії, як її цитують російські агентства.

Росія звинувачує Україну в блокуванні транзиту газу, про поновлення якого оголосила російська сторона. Україна заявляє, що Росія висунула «технологічно нереальні» умови транзиту, які українська сторона не може виконати.

Російський «Газпром» уранці в вівторок почав пробну подачу газу в напрямку Молдови, Румунії і далі на Балкани через Україну через одну-єдину компресорну станцію Суджа в вигляді «експерименту з часткового відновлення транзиту газу через Україну».

«Нафтогаз України» заявляє, що такий експеримент суперечить встановленій практиці надійного функціонування транзитних газопроводів, і вимагає негайного відновлення рівномірного постачання газу всіма транзитними напрямами.

«Нафтогаз» пояснив, що не міг прийняти заявку «Газпрому» на транзит майже 77 мільйонів кубометрів газу в напрямку Молдови, Румунії й балканських країн через газовимірювальну станцію Суджа, оскільки для цього без газу довелося б залишити Одеську, Донецьку, Луганську й частину Дніпропетровської області України.

При цьому «Газпром» відмовився подати газ для Молдови, Румунії й балканських країн звичним напрямком, заявив голова правління «Нафтогазу» Олег Дубина. За його словами, «Нафтогаз» просив «Газпром» подати пропонований обсяг газу через газовимірювальні станції Писарівка та Валуйки, але отримав відмову.

Так само Росія почала подавати деяку кількість газу в напрямку Словаччини. За словами України, ця кількість наразі ще надто мала, щоб підняти тиск у магістралі до рівня, прийнятного для ефективного транспортування газу.
XS
SM
MD
LG