Доступність посилання

ТОП новини

Парламент законсервував газову ситуацію


Юлія Тимошенко разом з усіма членами уряду була присутньою на пленарному засіданні Верховної Ради України, 13 січня 2008 р.
Юлія Тимошенко разом з усіма членами уряду була присутньою на пленарному засіданні Верховної Ради України, 13 січня 2008 р.

Київ – 13 січня Верховна Рада України створила слідчу комісію, яка розслідуватиме функціонування української газотранспортної системи, забезпечення українських споживачів газом та контролюватиме перебіг газових переговорів із Росією. Керуватиме комісією член Партії регіонів Інна Богословська. Але чи буде країна з газом у поточному році, як врегулювати газові скандали з Росією та забезпечити Європу транзитом газу, депутати з урядовцями так і не з'ясували. Зате традиційно обмінялися обвинуваченнями.

За створення парламентської слідчої комісії проголосували фракції Партії регіонів, комуністи та блок Литвина. Від фракції БЮТ проголосували два депутати, а НУНС взагалі не брав у цьому участі.
Нунсівці в ефективність роботи такої комісії не вірять. А член цієї фракції В'ячеслав Кириленко припускає, що від неї буде більше шкоди, ніж користі.
Інна Богословська
«По всіх російських каналах нинішній керівник комісії Інна Богословська буде розповідати як нібито Україна розбазарювала російський газ… Ми вважаємо, що це рішення тільки ускладнить просування українських національних інтересів і лише зашкодить іміджу України на міжнародній арені», – сказав він журналістам.
Колишній лідер НУНС також образився на депутатів, що ті не підтримали його проект постанови стосовно ситуації в газовій сфері, де він хотів зокрема дати певні доручення уряду щодо газових проблем.
З приводу підписання газових контрактів з Росією і визначення ціни на газ для українських споживачів ані депутати, ані урядовці не змогли дати відповіді.
Україна розраховує на допомогу європейців у визначені ціни за газ для себе
Виступаючи у парламентській залі, міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що Україна попередньо вже домовилася з європейцями про їхнє долучення до переговорного процесу з Російською Федерацією щодо визначення ціни на газ та транзит.
«Через те, що ми в європейській спільноті сьогодні підтвердили нашу репутацію, показали наш конструктивний підхід і підтвердили те, що ми є надійним транзитером газу до країн Європи, все-таки ми очікуємо, що ми не залишимося сам на сам у цій ситуації з Російською Федерацією», –сказав Юрій Продан.
Проте, коли ж сторони сядуть за газові контракти, міністр не знає. Але вважає, що наразі є підстави, щоб розпочати інтенсивний переговорний процес.
Це фактично усі пояснення міністра нинішньої газової ситуації. Уповноважений урядом виступити перед парламентом, міністр виглядав слабким в оцінках газової кризи і невпевненим у шляхах її вирішення. Що дало привід опозиції позловтішатися.
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович назвав виступ Юрія Продана «белькотінням». Виступаючи з парламентської трибуни, Янукович пафосно розказав про «тисячі хворих українців у холодних лікарнях, сотні тисяч дітей, які не можуть вчитися через холод, про пенсіонерів, безробітних, студентів і навіть про «напівголодних» солдатів», яких до такої ситуації привела нинішня влада, яка до того ж проводить антиросійську політику.
«Інформацію, яку ми сьогодні почули з цієї трибуни від Продана Юрія Васильовича, я назвав би так: це, перш за все, виглядало, як лєпєт, на жаль. Я не здивований цим, що сьогодні в залі парламенту уряд відмовився звітувати, а лише надавати інформацію…В умовах глибокої економічної і політичної кризи, посеред суворої зими влада залишила Україну не лише без газу, а й без перспективи. Бо безвідповідальність і авантюризм нинішнього уряду призвів до того, що Україна поступово втрачає статус держави-транзитера», – заявив лідер опозиції.
Про те, хто перекрив Україні газ, Янукович не сказав жодного слова. Російську владу він згадав лише в контексті звинувачень на адресу України. «Нині російські керівники прямо говорять про те, що влада України корумпована. Чому немає відповіді на це звинувачення з українського боку», – запитував опозиціонер. Відставляти Тимошенко вкотре фракція Януковича збирається цього тижня. 15 січня «регіонали» планують внести до порядку денного проект резолюції про відставку уряду.
Про власні гріхи і про «РосУкрЕнерго» Янукович і його соратники не сказали жодного слова навіть після прямих звинувачень опонентів.
«РосУкрЕнерго» не збирається йти геть
Член фракції БЮТ Сергій Соболєв нагадав, що за час урядування Віктора Януковича Україна накопичила газових боргів за газ майже на 10 мільярдів гривень, у той час як за уряду Тимошенко, станом на 1 січня 2009 року Україна повністю розрахувалася за отриманий з Росії газ. «Це вперше Україна увійшла з повним розрахунком за газ, який був поставлений на територію України Російською Федерацією», – наголосив депутат.
Нагадали опозиціонерам і про «РосУкрЕнерго» та його власника Фірташа, якого Юлія Тимошенко звинувачувала в обкраданні держави і якого у пресі називають спонсором Партії регіонів.
Днями Дмитро Фірташ в інтерв’ю російському виданню «Ведомости» зухвало заявив, що він і надалі залишатиметься на українському ринку попри заяви української влади щодо його усунення. «РосУкрЕнерго» залишиться як мінімум на українському ринку як бізнес на розподільному ринку, і не факт, що вона не залишиться на експорті», –сказав він. Пан Фірташ також заявив, що «РосУкрЕнерго» придбав контрольні пакети облгазів в Україні і через них контролює 75% обсягу газу, що продається в Україні.
Про боротьбу кланів за газову трубу знову говорив у парламенті і лідер комуністів Петро Симоненко. За його словами, одним із головних внутрішніх чинників нинішньої газової кризи є боротьба кланів за газову трубу. Симоненко наголосив, що його фракція не братиме участі у відставці уряду через причетність у газових оборудках представників Партії регіонів.
«І я хочу ще раз своїм колегам з Партії регіонів нагадати, що у цих розборках, в тому числі і за участю ваших представників, ми, фракція комуністів, брати участь не будемо. Саме фінансові інтереси родини Ющенків, які разом зі своїми подільниками з клану Могилевичів і Фірташів, через сумнозвісні компанії «РосУкрЕнерго» та «Петрогаз», який, до речі, фахівці тісно пов’язують з рідним братом Президента, ось уже кілька років підминають під себе газовий ринок України», – повторив уже раніше сказане Симоненко і закликав Верховну Раду розглянути питання про кримінальну відповідальність Ющенка і його «бізнес-сім’ї за спекулятивні махінації на газовому ринку та зловживання посадою Президента з метою отримання надприбутків».
Лідер комуністів також звинуватив Фірташа у захопленні газотранспортної системи України і запропонував терміново ухвалити закон про націоналізацію облгазів. «Контроль над розподілом газу і його продажем кінцевим споживачам в Україні має бути цілком у руках держави. В іншому випадку бізнес-родина Ющенка через «РосУкрЕнерго» і далі буде тримати за горло народ України, затягуючи на ньому газовий зашморг», – заявив Симоненко.
Президент Віктор Ющенко, який цього ж дня проводив прес-конференцію, спростував звинувачення комуністів.
«Що стосується заяв, які пов’язані з начебто участю Президента у цих газових, вибачте, вонючих схемах, то я хочу сказати одне. Ніколи ні я, ні моя родина, не мали жодного відношення до того, що називається газовими справами… До жодної структури, до жодної операції, до жодного рішення недержавного характеру не мав і дуже щасливий, що не маю і не матиму жодного відношення», – сказав Віктор Ющенко, наголосивши при цьому, що такі звинувачення комуністів були спростовані раніше і судом.
Рівень дискусії українських можновладців на газову тему як у парламенті, так і поза ним вкотре вказав не лише на високий рівень корупції і закритість цієї сфери, а й на неспроможність і небажання політикуму змінити ситуацію. Українські можновладці також продемонстрували вкотре, що свої думки вони міняють залежно від місця сидіння.
Доки ж вони обмінювалися звинуваченнями на адресу один одного, Росія знову активізувала інформаційну атаку на Україну та її дискредитацію на міжнародній арені. Там знову заговорили про те, що українці крадуть газ та ще й неспроможні здійснювати транзит газу. Представник «Газпрому» Олександр Медведєв зокрема заявив, що «Газпром», як і раніше, не має можливості постачати газ до Європи і що Україна знову відібрала 140 мільйонів кубометрів газу по балканському напрямку. А прем`єр Росії Володимир Путін сказав, що Україна відмовляється транспортувати газ до Європи через поганий стан власної газотранспортної системи.
Останні заяви Путіна дали підстави заговорити експертам про бажання Росії приватизувати українську газотранспортну систему. Якщо Фірташу вдалося за кілька років взяти під свій контроль майже увесь розподільчий ринок газу в Україні і попри усі звинувачення стати недоторканним, то невідомо, які таємниці відкриються українцям ще за кілька років. В Україні прихильників політики Путіна-Медведєва і охочих допомогти йому чимало. Але хто допоможе Україні?
(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG