Доступність посилання

ТОП новини

Від економічної кризи до політичної


Олександр Чорноволенко
Олександр Чорноволенко

Гості Свободи: народні депутати Інна Богословська (ПР) та Олександр Чорноволенко (НУ-НС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Шановні гості, що ви знаєте про газотранспортну систему України?
Інна Богословська: Я за професією є юрист і аудитор. Свого часу я в тому числі працювала як аудитор, підтверджуючи чи не підтверджуючи фінансову звітність НАК «Нафтогаз».
Крім того, після того, коли я вже була державним службовцем, я приймала участь у переговорах з Росією, в тому числі і під час розмов про створення газотранспортного консорціуму була експертом для міжнародних організацій щодо модернізації газотранспортної систем.
Тобто, в мене великий досвід роботи і знання української газотранспортної системи.
- Зрозуміло. Я тільки не можу зрозуміти, чому Ви так з гумором сприйняли моє питання.
Інна Богословська: Ні, я не з гумором. Я дуже серйозно відношуся до Ваших питань.
Олександр Чорноволенко: Давайте я розповім слухачам про нашу газотранспортну систему.
- Ні, що Ви знаєте…?
Олександр Чорноволенко: Я все знаю.
- Тому що таке враження, що народні депутати – вони фахівці з усіх галузей.
Олександр Чорноволенко: Я все знаю, що можу знати, боце одна з найбільш потужнихвзагалі транспортних систем, вона створювалася десятиліттями, вона фактично виникла на основіколишніх родовищ газу, які були в Україні, з яких газ свого часу був викачаний в Росію.
Інна Богословська: Це дуже смішна характеристика. Але нехай буде так.
Олександр Чорноволенко: А що саме смішного? Саме із-за цього є порожнини, в які можна закачувати газ і до 30 мільярдів кубічних метрів. Зараз закачали 16 мільярдів, що ніколи не було ні в історії України, ні в історії СРСР. Це дуже велике досягнення уряду Тимошенко. Це для «затравки».
- Тобто, Ви захищаєте уряд? Добре, що ми визначилися.
Олександр Чорноволенко: Чому? Я й президента буду захищати.
- Захищайте.
А пані Богословська, я так розумію, не буде їх захищати. Правда?
Олександр Чорноволенко: Вона уряд точно не буде.
- Пані Інно, я ж не помилився, правда ж?
Інна Богословська: Так.
Інна Богословська
Я сьогодні вже казала, що я прошу всіх не робити жодних інсинуацій навколо роботи цієї комісії, яка, по-перше, тільки сьогодні створена, наше перше засідання буде тільки завтра.
- Зрозуміло.
Питання в продовження. А яких наслідків діяльності комісії Ви очікуєте або прогнозуєте?
Інна Богословська: Перш за все я була ініціатором створення цієї комісії. І завдання її я бачу у трьох головних площинах.
Інна Богословська: Головне наше завдання на сьогодні – це допомогти виконавчій владі методами парламентського контролю і реагування якнайскоріше заключити договір на закупівлю газу Україною і допомогти якнайскоріше підписати договір на транзит газу.
Перше і головне наше завдання на сьогодні – це допомогти виконавчій владі методами парламентського контролю і реагування якнайскоріше заключити договір на закупівлю газу Україною, щоб наші заводи, підприємства, громадяни і соціальна сфера мали газ.
Ми повинні перш за все слідчою комісією зрозуміти, хто зараз і з яких причин заважає з обох сторін: і з української, і з російської підписанню цього договору, і зробити все, щоб він був якнайскоріше підписаний.
І друге головне завдання, яке не є другим, а вважайте друге перше, то це допомогти якнайскоріше підписати договір на транзит газу новий і зробити так, щоб ні Україна, ні Європа, ні Росія не страждали від зриву транспортування газу територією України.
Все, що можна зробити зараз, швидко проаналізувавши ситуацію і давши рекомендації та викликавши фактично в парламент для відповіді всіх посадовців, які відповідають за цю сферу, ми повинні зробити дуже швидко, тому що сьогодні ситуація вкрай негативна для наших громадян, для України в цілому як суверена і для наших партнерів як європейських, так і російських.
І тільки третє питання, до якого я буду пропонувати своїм колегам піти тільки після того, як ми зрушимо два перших, то це питання політичної відповідальності за ту кризу, яка виникла, і питання вже аналізу, яке не має відношення до вирішення проблем он-лайн, які виникають сьогодні.
Тому я просила б зараз всіх знати, що ТСК складається з людей, з депутатів, які є проукраїнськими політиками. Ми от будемо всіма методами захищати українські інтереси, але ми впевнені, що інтереси України в тому числі полягають і в тому, щоб всі наші партнери відчували себе теж комфортно, щоб були всі договори юридичні, які треба мати на цей час.
- Пане Чорноволенко, яких Ви наслідків діяльності комісії очікуєте і прогнозуєте?
Олександр Чорноволенко: Користі від цієї комісії не буде жодної. В даному випадку взагалі-то законодавча влада ніяким чином не могла б тут бути корисною.
Олександр Чорноволенко:
Користі від цієї комісії не буде жодної. Хоча було би подивитися на проект постанови про створення цієї комісії, де від «НУ» записали такого собі Бута, а від БЮТу такого собі Рибакова, які давно вже не працюють у своїх фракціях, то очевидно для чого це робилося.
Взагалі це питання суто виконавчої влади. І в даному випадку взагалі-то законодавча влада ніяким чином не могла б тут бути корисною. Але в даному випадку вона буде шкідливою.
- Пані Інно, чи не бачите Ви суперечності інтересів?
Оскільки Ви очолили комісію, Ви задекларували важливі питання, нібито, тобто на початку допомогти виконавчій владі, сказали, що у складі комісії всі патріоти України. Але сьогодні Партія регіонів вимагає відставки уряду та імпічменту президента…
Олександр Чорноволенко: Ну, Бут взагалі не може бути патріотом України, бо він взагалі громадянин Росії і офіцер російської спецслужби.
- Я, на щастя або на жаль, не знайомий з паном Бутом.
Інна Богословська: Я не знаю, про що йде мова…
Олександр Чорноволенко: Про депутата, якогоВи поставиличленом комісії від «НУ».Це Ваша пропозиція була.
Інна Богословська: Цей депутат, прізвище якого зараз називається, не є членом цієї комісії…
Олександр Чорноволенко: Але у Вашій пропозиції він був членом цієї комісії.
Інна Богословська: Всі фракції надали свої пропозиції, і ми їх прийняли…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG