Доступність посилання

ТОП новини

Ціна на газ для України повинна бути 205–210 доларів – Ющенко


Такі мають бути приблизні цифри, якщо виходити з ціни на газ у Німеччині й відняти від неї вартість транзиту через інші європейські держави та Україну, а також із урахуванням міжурядового українсько-російського меморандуму, який передбачає поступовий перехід на ринкові ціни на газ для України і його транзит її територією протягом трьох років, заявив Президент, повторивши позицію України.

На прес-конференції в вівторок Віктор Ющенко навів і орієнтовні середні ціни, за якими, за його словами, купували й купують газ європейські країни минулого й нинішнього року.

Як сказав Ющенко, 2008 року Словаччина купувала газ орієнтовно в середньому по 335 доларів за тисячу кубометрів, Чехія по 420, Польща – 340, Німеччина – 320–360, Угорщина – 430, Болгарія – 330, Білорусь – 128, Молдова – 250.

2009 року Німеччина купує газ орієнтовно в середньому по 260–280 доларів за тисячу кубометрів, Польща й Угорщина – приблизно по 300, Туреччина – до 300, Білорусь – до 160, Словаччина – 240, сказав Ющенко.

Президент уточнив, що так званої «європейської» чи «світової» ціни на газ не існує.

При цьому, додав він, вартість транзиту газу в Європі становить від 4 до 9, 11 і навіть 13 доларів за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

За словами голови держави, якщо Росія відмовиться від «конструктивних переговорів», Україна буде змушена встановити ринкову ціну й за транзит газу.

Нинішню ж вартість транзиту російського газу через Україну, яку їй пропонує Росія, – 1,6–1,8 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів, – Ющенко назвав неприйнятною.

Він знову закликав Росію повернутися до згаданого меморандуму про поступовий перехід на ринкові ціни.

Якщо ж Росія відмовляється від нього, вона повинна заявити про це відкрито і назвати причини, через які вона анульовує підписані домовленості, заявив Президент.

Водночас він припустив перехід на ринкові ціни не протягом трьох років, як передбачено в меморандумі, а за два роки.

Останніми днями чільні керівники Росії, серед них і прем’єр Володимир Путін, який сам підписав той меморандум із російського боку, заявляли, що не мають наміру керуватися цим документом.

Також вони говорять, що збираються правити з України «ринкову» ціну за газ, яку визначали в 418, потім у 450, а згодом і в 470 доларів за тисячу кубометрів. «Ринкову» ж вартість транзиту для України Путін назвав у 3,4 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

31 грудня минулого року Віктор Ющенко в спільній заяві з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко заявляв, що ціна газу для України має бути 201 долар за тисячу кубометрів із урахуванням згаданого меморандуму, а ставка транзиту – відповідно не менше від 2 доларів за тисячу кубометрів на сто кілометрів. А вже 1 січня цього року Президент в окремій заяві говорив про ціну на газ, із урахуванням меморандуму, в 204–210 доларів.
XS
SM
MD
LG