Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський конфлікт довкола поховань упівців


Львів – Спільне історичне минуле українців та поляків знову нагадало про себе. Черговий українсько-польський скандал спалахнув довкола поховань вояків УПА у Польщі.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» звернулось до Міністерства Закордонних Справ України з вимогою не допустити демонтажу пам’ятника оборонцям підпільного шпиталю УПА в Підкарпатському воєводстві у Польщі.

На горі Хрещатій в лісництві Сяноцького повіту Підкарпатського воєводства до 1947 року розташовувався підпільний шпиталь УПА. Він був зруйнований польськими військами. Пам’ятний знак за полеглими українськими вояками був встановлений за гроші упівців та оунівців, які мешкають за океаном.

Однак нещодавно місцева влада Підкарпатського воєводства ухвалила рішення про знесення пам’ятника героям УПА, які в 1947 році воювали на українських етнічних землях ( нині територія Польщі). Оскільки його встановили без дозволу на те польської влади.

Свободівці погрожують демонтувати польські пам’ятники

ВО «Свобода» вимагає від МЗС України і Генерального консула України у Кракові не допустити знесення пам’ятника. Якщо ж польська сторона таки його демонтує, то львівські свободівці погрожують домогтись знесення польських пам’ятних знаків на теренах Західної України, які були встановлені без дозволів місцевої влади.

Голова фракції «Свободи» у Львівській міськраді Василь Павлюк зазначив, що «польська сторона могла спершу повідомити, що пам’ятник належно не оформлений, що потрібно впорядкувати документи. А вона натомість ухвалила таке рішення, яке викликало хвилю обурення серед громадськості Львівщини. Якщо демонтують пам’ятний знак, то я не даю гарантії, що не почнуться акти вандалізму на теренах нашої області і сусідніх, де встановлені сотні польських пам’ятників».

Україна не займається впорядкуванням місць поховання українців

До 1939 року в Польщі жили більше мільйона етнічних українців. Півмільйона були примусово депортовані в Україну, тисячі українців загинули і спочивають на території Польщі.

Спільне гірке минуле українців і поляків доволі часто нагадує про себе. Не один рік тривають дискусії довкола впорядкування місць поховань українців на теренах Польщі і поляків на українській землі. Існують урядові угоди, підписані між обома державами, про вшанування загиблих. Водночас українська сторона достеменно не знає, скільки на сьогодні є занедбаних місць поховання українців у Польщі. За приблизними даними істориків, на території Польщі спочиває більше 20 тисяч українців, переважна більшість упівців та оунівців.

Кілька проектів щодо впорядкування місць поховання українців, загиблих у 1945-1946 роках, уже погоджені з польською стороною. Але далі підписаних декларацій справа не пішла. Адже постійно бракує грошей, щоб реалізувати проекти.

Водночас польський інститут національної пам’яті веде активну роботу щодо впорядкування місць поховання загиблих поляків на теренах України за державні гроші.

(Львів–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG