Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про аспекти газової проблеми


Лондон – Газети й далі докладно пишуть про перебіг подій навколо газового конфлікту між Росією й Україною. Британський щоденник Guardian аналізує заяви Росії з приводу того, що США «стоять за газовою кризою». Financial Times пише про шкоду, яку перекриття газу завдає українській економіці. А румунська газета Romania Libera реагує на пропозицію, що її прем’єр Росії Путін зробив Румунії, а саме: взяти участь у проекті транзиту газу в обхід України.

Росія звинуватила США в організації газової кризи. Guardian пише з цього приводу: «Державний департамент США спростував ці звинувачення. Медведєв пізніше пояснив, що він мав на увазі угоду України про стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами, яку у Вашингтоні минулого місяця підписала державний секретар США Кондоліза Райс. Цей пакт посилив співпрацю в галузі оборони, енергетики та торгівлі, включно із постачанням газу. Згідно з цією угодою, США відкриють дипломатичну місію в столиці Криму Сімферополі, що може викликати лють Кремля… Медведєв сказав, що «дуже дивно», що хартія передбачає співпрацю між Україною та США щодо газу, бо Україна «не виробляє газу». Зазначимо принагідно, що Україна насправді видобуває свій власний газ.
Британське видання також пише про те, як Секретаріат Президента України порівняв дії Росії з облогою Ленінграда нацистами під час війни. Заступник голови Секретаріату Андрій Кислинський сказав, що «газова війна» нагадує блокаду Ленінграда після того, як провалився план бліцкрігу, і що її метою є змусити Ющенка піти у відставку.
Financial Times пише, що хоча Україна спромоглася зберігати тепло в помешканнях за допомогою власного видобутку газу та накопичених запасів, суперечка з Росією додає шкоди її економіці, враженій кризою. Україна, мовляв, «постає як одна з найбільших жертв світової економічної кризи, нестача енергії може загнати країну до глибшого спаду виробництва, збільшити безробіття та посилити напруження між роз’єднаними лідерами. Міжнародний центр політичних досліджень у Києві заявив, що навіть без газової суперечки прогноз був невтішним і становив падіння ВВП у 2009 році на 5,5 відсотка – найгірший показник у Європі, порівняно до майже 2,5-відсоткового зростання 2008 року. Українським компаніям, що залежали від закордонних позик, важко знайти інші джерела фінансування. Падіння цін на головні продукти експорту – сталь і хімікати – призвело до скорочення виробництва, посилило нинішній дефіцит бюджету і відправило грошову одиницю у вільне падіння. 16 з половиною мільярдів доларів кредиту від Міжнародного валютного фонду допомогли стабілізувати публічні фінанси і допомогли урядові оплатити газові рахунки «Газпрому» на півтора мільярда доларів. Але майбутнє може бути ще більш похмурим, якщо газові чвари не закінчаться скоро на умовах, прийнятних для Києва».
Румунська газета Romania Libera коментує пропозицію, яку прем’єр-міністр Росії Путін зробив Румунії щодо проведення туди прямого газогону, а також щодо надання їй частки у трубопроводі «Південний потік». «Путін має намір витягти Румунію з табору тих європейських країн, котрі хочуть, щоб ЄС протидіяв їхній енергетичній залежності від Москви. Є небагато тем, які ми поставили на порядок денний у Брюсселі, чим можна пишатися, але ми завжди були послідовними стосовно енергетики. Бухарест завжди підтримував ідею спільної енергетичної політики ЄС. Ми не повинні дозволити, щоб пряма газова угода з Москвою збила нас із цієї позиції. Трубопровід «Південний потік», до участі в якому нас запросив Путін, є політичним проектом…, його єдиною метою є конкуренція з проектом Nabucco (газогоном, якого Росія не хоче бачити)», – зазначає газета Romania Libera.
(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG