Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова на транзит російського газу навіть без контракту – Ющенко


Але російський газ має постачатись через українську газотранспортну систему в повному законтрактованому обсязі, заявив Президент України, перебуваючи сьогодні в Польщі.

«Якщо «Газпром» Росії забезпечить відпуск 300 чи 310 мільйонів метрів кубічних газу для споживачів Європи, Україна гарантує, навіть не маючи контракту на транзит, навіть не беручи плати до вирішення питання по суті за транзит, забезпечення поставки цього газу до європейських споживачів», – заявив Віктор Ющенко на спільній прес-конференції з польським колегою Лехом Качинським.

«Цим я хочу ясно заявити для співтовариства Європи: проблема не в українському транзиті, проблема – в поставці належних об'ємів газу до європейських споживачів», – наголосив український Президент.

При цьому Україна не наполягає на жодних додаткових умовах, щоб забезпечити прокачку цього газу, крім його постачання в повних контрактних обсягах. «Ми готові систему з реверсного режиму перевести в аверсний з моменту підтвердження Росією такої поставки», – сказав Ющенко.

Він нагадав, що після того, як Росія припинила поставки газу, газотранспортна система України була переведена у реверсний режим, щоб забезпечити подачу газу з підземних сховищ, розташованих на Заході України, до східних регіонів.

Ющенко наголосив, що запропонований Росією обсяг транспортування газу лише в 70 мільйонів кубометрів не дозволяє ні повернути газопровід в аверс, ні забезпечити його роботу в змішаному режимі – аверс та реверс.

«Україна не готова прийняти часткове замовлення на прокачку – адже система повинна працювати в односторонньому режимі – або з заходу на схід, або зі сходу на захід», – сказав Президент.

Ющенко додав, що Україна підготувала проект технічної угоди про технічні умови транзиту газу в Європу і передала його «Газпромові». Він висловив сподівання, що найближчим часом російська сторона його підпише.
XS
SM
MD
LG