Доступність посилання

ТОП новини

Росія прагне вивести з ладу українську ГТС, і ЄС має дати оцінку всім діям Росії – МЗС


Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв звернув увагу представників Європейського Союзу на «антиукраїнську істерію, розгорнуту російською стороною у засобах масової інформації, та відверте перекручування фактів і повідомлень про заходи, у тому числі за участю лідерів ЄС».

Він висловив сподівання, що ЄС дасть адекватну оцінку цим діям і спростує інформацію, яка ставить під сумнів неупередженість та збалансованість позиції ЄС у цій ситуації, повідомляє прес-служба МЗС України.

Єлисеєв зустрівся сьогодні з так званою «трійкою» Євросоюзу, яку складають в Україні представники країни, що головує в ЄС, – посол Чехії, Європейської Комісії – голова Представництва Єврокомісії в Україні, та країни, яка головуватиме в ЄС наступною, – тимчасовий повірений посольства Швеції.

Український дипломат також надав їм пояснення щодо неможливості з технічних причин транзиту газу через запропонований російською стороною маршрут.

За його словами, російська сторона шляхом свідомого нав’язування заздалегідь технологічно неприйнятного маршруту постачання газу до Європи територією України намагається дискредитувати українську газотранспортну систему та зробити все для виведення її з ладу.

У цьому зв’язку заступник міністра наголосив, що такі дії російської сторони фактично суперечать духові тристоронніх Правил процедури моніторингу транзиту природного газу територією України, укладених 12 січня 2009 року між Україною, Росією та ЄС.

Раніше сьогодні Єлисеєв повідомляв, що вранці розмовляв із послом Румунії, який не підтвердив твердження з Росії, ніби Румунія звинуватила Україну в зриві транзиту газу.

«Більше того, він спростував цю інформацію і сказав, що вона не відповідає дійсності», – заявив тоді Єлисеєв.

За його словами, Україна вже звернулася до Румунії з проханням офіційно спростувати такі твердження.

Учора російські агентства з посиланням на прес-службу уряду Росії повідомили, ніби в перебігу телефонної розмови з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним президент Румунії Траян Бесеску заявив, що його країна поділяє позицію Москви про «відповідальність України за зрив транзиту газу до Європи».

Тим часом російський «Газпром» сьогодні другий день поспіль подавав заявку на транзит свого газу через територію України таким маршрутом, здійснення якого вимагало б відключити від газу кілька областей України, і так само другий день відмовлявся змінити цей маршрут.
XS
SM
MD
LG