Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Путін у суботу планують обговорити газове питання


Прем’єр-міністри України та Росії Юлія Тимошенко та Володимир Путін домовились провести у суботу в Москві переговори щодо газового питання, повідомляє прес-служба кабінету міністрів України. Глави урядів двох країн домовились про це під час нічної телефонної розмови.

Прем’єри України та Росії обговорили також умови початку транзиту російського природного газу до країн ЄС.

Згідно з повідомленням, Юлія Тимошенко відправила Володимиру Путіну термінову телеграму, в якій гарантувала, що увесь обсяг природного газу, який Росія подасть в українську газотранспортну систему, буде доставлений до країн Євросоюзу, за винятком 8% газу, необхідного для роботи газоперекачувальних агрегатів транспортної системи.

Уряд України гарантує також оплату природного газу, який буде використаний для технічних потреб, відразу ж після встановлення ціни на російський природний газ для України.

Учора президент Росії Дмитро Медведєв запропонував провести в суботу у Москві багатосторонній саміт глав держав і урядів країн, які отримують газ із Росії або є транзитними державами.

Тим часом Президент України Віктор Ющенко пропонує провести тристоронній газовий саміт у форматі Україна, Росія та країни ЄС, які споживають імпортований російський газ. На переконання Ющенка, оскільки Росія є країною-учасником газового конфлікту, вона не може проводити такий саміт на своїй території, наводить думку глави української держави його прес-служба.

Український Президент вважає прийнятними для проведення саміту Прагу, столицю Чехії, як країни, що головує в ЄС, або Брюссель – як місце розташування штаб-квартири Європейської Комісії.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, зі свого боку, підтримала позицію Віктора Ющенка і заявила, що такий саміт мав би відбутися на території країни, яка не залучена до конфлікту.
XS
SM
MD
LG