Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» знову подав заявку на транзит газу через ГВС Суджа


Російський «Газпром» втретє подав заявку на адресу «Нафтогазу України» на здійснення транзиту газу через газовимірювальну станцію Суджа в напрямку ГВС Орлівка та Ужгород.

Про це повідомив речник «Нафтогазу» Валентин Землянський.

У заявці передбачений обсяг транзиту 99,2 мільйона кубометрів за добу.

Натомість в українськiй компанiї ще раз зазначили, що «Нафтогаз України» пропонує російським колегам для виконання їхньої заявки подавати газ до української газотранспортної системи через ГВС Писарiвка і Валуйки.

13 і 14 січня «Газпром» вже подавав заявки про поновлення транзиту через газовимірювальну станцію Суджа.

«Нафтогаз» повідомив, що виконати це технологічно неможливо, бо в разі транзиту газу за маршрутом Суджа-Орлівка без газу через необхідність переорієнтації роботи газотранспортної системи залишаться Луганська, Донецька, Одеська, частково Дніпропетровська області.

Українська компанiя звернулася до «Газпрому» з пропозицiєю подати цей обсяг газу з iнших ГВС, а також вiдновити транзит на всiх напрямах i в колишнiх обсягах – понад 300 мільйонів кубометрів на добу i пiдписати вiдповiдну тимчасову технiчну угоду. Проте росiйська сторона поки що iгнорує цi пропозицiї.

Як повідомила прем’єр Юлія Тимошенко, посилаючись на єврокомiсара з енергетичних питань Андрiса Пiєбалґса, європейськi експерти пiдтвердили, що використання пропонованого Росiєю маршруту є дуже складним, i якщо взагалi можливим.

XS
SM
MD
LG