Доступність посилання

ТОП новини

Голова Одеської ОДА звинувачує Придністров’я в розкраданні газу


Керівник Одеської облдержадміністрації Микола Сердюк звинуватив невизнану Придністровську республіку в розкраданні газу з української газотранспортної системи, повідомляє газета «День».

За словами Сердюка, саме через перевищення ліміту відбору газу Придністров’ям було ухвалене рішення закрити засувку газовимірювальної станції Гребеники в Ренійському районі Одещини.

«Пізніше жителі Придністров’я намагалися проникнути на територію України, щоб відкрити цю засувку. Тому на даний час прикордонна служба посилила охорону газовимірювальної станції Гребеники, щоб не допустити несанкціонованого відбору газу», – сказав Сердюк.

Голова ОДА наголосив: внаслідок того, що Придністров’я викачало газ на даній ділянці, навіть у разі поновлення Росією транзиту на заповнення трубопроводу знадобиться не менше трьох днів, у той час як газу в трубі залишилося всього на п’ять днів.

Коментуючи цю ситуацію, представник «Укртрансгазу» Борис Шевелько зауважив, що через газопровід Гребеники - Каушани (Молдова) газ іде до Орлівки Ізмаїльського району Одеської області, де розташована одна з газовимірювальних станцій під контролем російських спостерігачів від «Газпрому».

Він також підтвердив, що споживачі Молдови без узгодження з 1 січня почали споживання природного газу практично в повному обсязі з транзитного газопроводу Ананьєв - Тираспіль - Ізмаїл, який частково проходить територією Молдови.

«Таким чином, сумарна подача природного газу в південному напрямку країнам Балканського регіону – Румунії, Болгарії, Туреччині, Греції та Македонії – була зменшена на обсяг близько 10 мільйонів кубометрів на добу», – сказав Шевелько.

XS
SM
MD
LG