Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала Росії свої варіанти цін на газ і його транзит


Українська сторона у переговорному процесі про співпрацю в газовій сфері надала Росії кілька варіантів розрахунків ціни на газ і транзитної ставки на основі економічного обґрунтування в порівнянні з цінами у країнах Центральної і Західної Європи.

Про це заявив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, при розрахунку, насамперед, враховувалися країни, технічно і географічно близькі до України за умовами імпорту, транзиту та зберігання газу, зокрема, Словаччина, Чехія і Німеччина.

При формуванні цінової пропозиції українська сторона виходила із домовленостей, досягнутих президентами України та Росії у лютому 2008 року, підписаного керівниками урядів двох країн меморандуму та угоди, підписаної керівництвом «Нафтогазу» та «Газпрому» про 3-річний період поступового переходу до ринкових цін на газ для України та транзитну ставку.

«Враховуючи ці домовленості економічно обґрунтована базова ціна у першому кварталі 2009 року має коливатися від 192,6 доларів за тисячу кубічних метрів газу при транзитній ставці у 2,2 долара до 218,8 доларів при ставці у 2,47 долара», – наголосив Соколовський.

При цьому, за його словами, не враховувалися наявні до 31 грудня минулого року пільги у ціновій політиці щодо поставок російського газу: близько 50 відсотків на ціну за газ та транзитну ставку.

Як зазначив уповноважений Президента, російська сторона натомість пропонує Україні ціну, яка суперечить «економічному обґрунтуванню та здоровому глузду».

Росія напередодні заявляла, що ціна газу для України може скласти 450-470 доларів за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG