Доступність посилання

ТОП новини

ЄС, Україна і Росія не мають згоди щодо газового саміту


Прага – Представники керівництва ЄС прибудуть на саміт у Москві, тільки якщо там будуть і керівники України. Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко раніше були проти проведення газового саміту в столиці причетної до кризи держави. Окремі ж країни ЄС не квапляться до участі в планованому московському саміті.

У тому саміті, що його скликає на суботу в Москві президент Росії Дмитро Медведєв, Європейський Союз візьме участь тільки в тому разі, «якщо і російське, і українське керівництво візьмуть у ньому повноцінну участь і матимуть мандат на досягнення тривалого розв’язку», повідомив у четвер у Брюсселі речник Європейської Комісії Йоганнес Ляйтенберґер.
За його словами, в такому разі на саміт можуть прибути від Єврокомісії комісар ЄС із енергетики Андріс Пієбалґс, а від Чехії, яка нині головує в ЄС, – міністр промисловості і торгівлі Мартін Ржіман.
Оглядачі в Брюсселі кажуть, що такий низький рівень представництва чеського головування в ЄС є промовистим знаком.
Україна не хоче на саміт до Москви
Водночас Президент України Віктор Ющенко в телефонній розмові в четвер із канцлером Німеччини повторив свою позицію, що готовий узяти участь в енергетичному саміті за участі лідерів України, Росії і країн ЄС за умови, що такий саміт проведуть на європейській території.
Незалежно від можливого саміту в суботу в Москві має перебувати Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка домовилася на цей день про переговори на газові теми з російським колегою Володимиром Путіним.
Але не відомо, чи візьме вона участь у саміті як один із чільних керівників України.
У середу Тимошенко висловлювала ту саму позицію, що й Ющенко, – що такий саміт мав би відбутися на території країни, яка не залучена до конфлікту.
Хто відповість на запрошення?
Тим часом Москва в четвер уже почала розсилати офіційні запрошення на московську міжнародну конференції голів держав і урядів із питань забезпечення доставки російського газу споживачам у Європі.
А президент Росії Дмитро Медведєв у телефонній розмові в четвер сам запросив Віктора Ющенка до участі.
У середу Медведєв запропонував провести такий саміт за участі голів держав і урядів країн, які отримують газ із Росії або є транзитними державами, в суботу в Москві.
Ющенко тим часом іще в середу заявив, що, оскільки Росія сама є країною-учасником газового конфлікту, вона не може проводити такий саміт на своїй території.
Президент України вважає за найбільш прийнятне місце проведення такого роду саміту одну з європейських столиць – наприклад, Прагу як столицю Чехії, країни, що головує в ЄС, або Брюссель як місце, де розташована штаб-квартира Європейської Комісії.
Ющенко також запропонував провести саміт голів держав та урядів в іншому форматі, ніж пропонував Медведєв, – як тристоронній: Україна – Росія – країни ЄС, що споживають імпортований російський газ.
Європа не має спільної думки
Тим часом не відомо, чи візьме участь у суботньому московському саміті, якщо він відбудеться, хоч хтось із керівників європейських держав.
У середу Віктор Ющенко обговорив телефоном питання цього саміту з керівником Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і, за повідомленням, вони наголосили, що час і місце проведення такого саміту треба визначати після подальших консультацій із лідерами інших європейських держав.
Франція прямо заявила, що нині такий саміт не на часі. «Доки постачання газу з Росії через Україну не відновилися відповідно до їхніх зобов’язань, умови для саміту не визріли», – сказав у четвер речник Міністерства закордонних справ Франції Ерік Шевальє.
Велика Британія, прем’єр-міністр якої Ґордон Браун уже в четвер увечері зустрічається в Лондоні з Віктором Ющенком, не давала знати, чи збирається посилати представників до Москви в суботу.
У Німеччині канцлер Анґела Меркель у телефонній розмові з Віктором Ющенком удень у четвер і в коментарях про свою плановану на п’ятницю зустріч із Володимиром Путіним теж нічого не говорила про можливу участь своєї країни в пропонованому московському саміті.
Наразі єдина Словаччина заявила в четвер, що візьме участь у суботньому саміті в Москві, але за умови, що на ньому буде й Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Інакше, сказав голова уряду Словаччини Роберт Фіцо, цей саміт не матиме сенсу.
Оглядачі в Брюсселі висловлюють припущення, що і в разі, якщо суботній московський саміт відбудеться, участь окремих країн ЄС у ньому не буде значна, щоб Європейський Союз зміг втримати на цій зустрічі єдину позицію.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG