Доступність посилання

ТОП новини

Європа погрожує судом і вимагає негайних газових надходжень


Франція - Прес-конференція Голови Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу відразу після закінчення пленарного засіданні парламенту ЄС у Страсбурзі, 14 січня 2009 р.
Франція - Прес-конференція Голови Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу відразу після закінчення пленарного засіданні парламенту ЄС у Страсбурзі, 14 січня 2009 р.

Брюссель – Представники Європейського Союзу, що донині відігравав роль посередника в російсько-українській газовій баталії, переходять до погроз. Єврокомісія у середу заявила, що мусить переконатися в тому, що ненадходження газу до європейських споживачів має саме технічну причину, а не спровоковане неповагою до підписаних угод та відсутністю політичної волі. У будь-якому разі, говорять європейські чільники, слід негайно відновити постачання газу до ЄС, а вже потім шукати винних.

Європейська спільнота, що стала заручницею так званого «газового протистояння» між Москвою та Києвом, змінює тональність. У середу Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу, виступаючи перед депутатами Європарламенту, заявив, що країни Євросоюзу, куди мав би надходити російський газ, можуть звернутися до судових установ. Заяви голови Єврокомісії були досить різкими і стосувалися однаковою мірою і Москви, і Києва.
«Якщо угода, підписана за підтримки ЄС, не вважатиметься справою нагальною, то Комісія порадить європейським компаніям звернутись до суду та закличе країни Євросоюзу знайти альтернативні шляхи постачання й транзиту енергії. Ми швидко з’ясуємо, чи це технічна перешкода, чи тільки відсутність політичного бажання поважати угоду. Якщо угода не дотримується, то це означатиме, що Росія та Україна більше не вважатимуться надійними партнерами Європи у постачанні енергії», – заявив голова Єврокомісії.
Декілька днів тому на «Нафтогаз» уже подала позов до суду в Будапешті одна з провідних угорських компаній «Емфеш». Вимога – погашення збитків через недопостачання російського газу.
«Ситуація з газом неприйнятна і неймовірна»
За словами Жозе Мануелля Баррозу, ситуація на газовому ринку неприйнятна, неймовірна. «Неприйнятна, бо європейські споживачі у деяких країнах залишаються без газу після тижневого припинення постачання. Неймовірна, бо ситуація не змінюється навіть після підписання важливої угоди на високому рівні та запевнень російських та українських лідерів, що угоду втілять, а газопостачання відновлять. Росія та Україна показують неспроможність дотримувати свої зобов’язання перед деякими європейськими країнами. Насправді ані «Газпром», ані «Нафтогаз» не можуть виконати своїх обіцянок перед європейськими споживачами», – зазначив пан Баррозу у Європарламенті в Страсбурзі.
Тим часом, у Брюсселі теж звучать доволі різкі заяви на адресу офіційного Києва та Москви. Мова йшла про те, що нинішній пріоритет Європи – це якнайшвидше відновлення газопостачання споживачам та підприємствам Євросоюзу. І Росія, і Україна теж мають бути у цьому зацікавлені, заявив у середу вранці речник з енергетичних питань Європейської Комісії Ферран Таррадельяс Еспунь. Він зазначив, що нинішня ситуація на газовому ринку завдає непоправної шкоди репутації Росії та України. Але, вважає представник Комісії Євросоюзу, ці дві країни «мають останню можливість спробувати зменшити цю шкоду, яку вони самі собі завдають. Якщо запуститься по трубах газ, то безперечно, руйнівний процес довіри до них, спричинений цією кризою, може бути зменшений».
Поки немає газу, зате надходять листи
До єврокомісара з питань енергетики Андріса Пієбалґса надійшло прохання офіційного Києва переконати Москву у виборі іншого напрямку для транспортування газу до Європи. Тим часом єврокомісар разом із представниками Чехії, що нині головує в ЄС, теж надіслали міністрам енергетики Росії та України листа, де зазначається, що «потік усього природного газу має бути поновлений до європейських споживачів без будь-яких подальших затримок і в повному обсязі. Якщо постачання не буде встановлене негайно і у повному обсязі, репутації України та Росії як надійних партнерів буде завдано непоправної шкоди», – йдеться в листі.
Та загалом європейські установи свідомі того, що нинішня стратегія Росії – не що інше, як відголоски «холодної війни». Проте, брюссельські експерти твердять, що безвихідь, у якій опинився українсько-російський газовий діалог та безперервні обміни звинуваченнями можуть остаточно зруйнувати довіру європейців до Росії, а разом з нею і до транзитних спроможностей України.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG