Доступність посилання

ТОП новини

Росія пропонує консорціум для купівлі для України технічного газу


Такий міжнародний консорціум із основних європейських компаній-партнерів «Газпрому» мав би купувати в російського газового монополіста обсяг газу, необхідний для роботи українсько газотранспортної системи, заявив у четвер увечері прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

За його словами, таким чином партнери розділили б із «Газпромом» «ризики транзиту».

Російський керівник приймав у підмосковній резиденції голову одного з провідних партнерів «Газпрому», італійської компанії ENI, Паоло Скароні, перед камерами державного російського телебачення. У відповідь той сказав, що його компанія готова вступити в такий консорціум.

В Україні речник «Нафтогазу» Валентин Землянський заявив, що Україна готова обговорювати цю пропозицію.

Технічний, технологічний або паливний газ спалюється для живлення турбін газонасосних станцій та іншого устаткування газотранспортних систем. За міжнародною практикою, яка відображена і в дотеперішніх українсько-російських документах про умови транзиту газу, його надає постачальник («Газпром»), а оплачує транзитер («Нафтогаз України»).

Від початку року, коли Росія через брак домовленості про ціну газу для України перестала постачати його Україні, «Нафтогаз» став відбирати технологічний газ із експортних обсягів, заявляючи, що оплатить його, коли буде встановлена ціна. «Газпром» же щодня називав ці відібрані обсяги «крадіжкою».

Відтак «Нафтогаз» запропонував Росії оформити надання цього паливного газу на умовах технічного кредиту чи якихсь інших на той час, доки ціни на газ для України немає. У Росії ж цю пропозицію публічно озвучили так, ніби Україна хоче отримати цей газ «безплатно, тобто задарма».
XS
SM
MD
LG