Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: Ситуація з газом матиме «значні» наслідки і для України, і для Росії


Нинішня ситуація шкодить довірі до Росії і України як надійних країн – постачальника і транзитера і матиме «значні фінансові, економічні і політичні наслідки для обох країн» мовиться в заяві Чехії, яка нині головує в Європейському Союзі.

ЄС вимагає в першу чергу негайно відновити постачання російського газу через Україну, і Росія і Україна мають невідкладно вирішити свою двосторонню суперечку, мовиться далі в заяві.

Ці позиції підтвердили й посли країн ЄС на зустрічі, яку Чехія скликала в четвер.

Стосовно газового саміту, який запропонувала Росія, країни ЄС погодилися з пропозицією Чехії, що Євросоюз мають представляти на ній міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ржіман і єврокомісар із питань енергетики Андріс Пієбалґс.

Але, наголосили вони, передумовою участі ЄС у цій зустрічі є участь у ній України.

Тим часом не відомо, чи така участь буде.

У середу президент Росії Дмитро Медведєв запропонував провести саміт за участі голів держав і урядів країн, які отримують газ із Росії або є транзитними державами, в суботу в Москві.

Президент України Віктор Ющенко в відповідь запропонував провести саміт голів держав та урядів в іншому форматі, ніж пропонував Медведєв, – як тристоронній: Україна – Росія – країни ЄС, що споживають імпортований російський газ.

Він також заявив, що, оскільки Росія сама є країною-учасником газового конфлікту, вона не може проводити такий саміт на своїй території.

Президент України вважає за найбільш прийнятне місце проведення такого роду саміту одну з європейських столиць – наприклад, Прагу як столицю Чехії, країни, що головує в ЄС, або Брюссель як місце, де розташована штаб-квартира Європейської Комісії.

У четвер він заявив, що готовий узяти участь в енергетичному саміті за участі лідерів України, Росії і країн ЄС за умови, що такий саміт проведуть на європейській території.

За повідомленнями, такого ж погляду дотримується і голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу.

Так само й Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко висловлювала ту ж позицію – що такий саміт мав би відбутися на території країни, яка не залучена до конфлікту.

Але в суботу вона має бути в Москві на переговорах на газові теми зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

Іще не відомо, чи не візьме вона при цьому й участь у саміті як один із чільних керівників України.
XS
SM
MD
LG