Доступність посилання

ТОП новини

У Павлограді просять США активніше фінансувати утилізацію ракетного палива в Україні


Керівництво Павлоградського хімічного заводу, де провадиться утилізація, звернулося з проханням до Міноборони США збільшити кошти на програму. Про це заявив директор підприємства Леонід Шиман, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, 1997 року, на початку реалізації програми з утилізації твердого ракетного палива в Україні, США брали активну участь у фінансуванні, коли ж всі ракети були розібрані, американська сторона поступово відійшла від програми.

Як поінформував Леонід Шиман, зараз США фінансують програму утилізації твердого ракетного палива з міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 тільки на 3%.

Водночас, як зазначив керівник хімзаводу, сума коштів, передбачена на програму державним бюджетом України на 2009 рік, складає лише 10% від потреби: грошей не вистачить навіть для безпечного зберігання твердого ракетного палива у Павлограді.

Між тим, утилізація застарілих боєприпасів у місті з населенням понад 100 тисяч людей викликає занепокоєння. Упродовж кількох останніх років жителі Павлограда вимагають прибрати небезпечне, на їхню думку, виробництво з території міста, проводять акції протесту й громадські слухання.

Павлоградський хімічний завод є провідним підприємством України у сфері утилізації ракетного палива та боєприпасів. За домовленостями у рамках проекту Україна-НАТО «Партнерство заради миру», тут планували дати раду 15 тисячам тонн боєприпасів та майже 10 мільйонам одиниць протипіхотних мін, звезених з усієї України.

Наразі у Павлограді також накопичено приблизно понад сотню корпусів двигунів ракет з 5 тисячами тонн твердого ракетного палива. Термін використання їх вже минув.
XS
SM
MD
LG