Доступність посилання

ТОП новини

У газовому конфлікті винні обидві сторони – Меркель


«У таких суперечках ніколи не може бути винним тільки один із учасників», – наголосила канцлер Німеччини в п’ятницю на прес-конференції в Берліні з російським колегою.

Так Анґела Меркель відповіла на заяву Володимира Путіна, ніби «позиція Євросоюзу, який ставить нарівні і Україну, і Росію, фактично є підтримкою України, яка порушує свої транзитні обов’язки».

На цій же прес-конференції вона закликала Росію подавати для транзиту до Європи весь плановий обсяг газу, а не тільки його частину до Словаччини й балканських країн.

Напередодні цієї зустрічі Меркель зробила кілька особливо критичних зауважень на адресу Росії, але критикувала й Україну.

Європейські керівники на початку нинішнього газового конфлікту переважно висловлювалися нейтрально і не складали вини ні на кого, останніми ж днями дедалі різкіше критикують і Росію, і Україну.

Російський «Газпром» уже чотири дні поспіль робить «Нафтогазові України» заявки на транзит менш як третини від звичного обсягу газу для Словаччини і балканських країн, які українська сторона відхиляє як технологічно неприйнятні.

Одна з причин при цьому – надто малі пропоновані обсяги російського газу, які не дадуть змогу підняти до робочого рівня тиск у газогонах, низький унаслідок того, що Росія різко скоротила кількість транзитного газу, перш ніж цілком перекрити його.
XS
SM
MD
LG