Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія розберуться з газом без посередників і без моніторингу – російське джерело


Російський «Газпром» і «Нафтогаз України» укладуть прямий контракт на постачання газу для України, і це є одним із найважливіших моментів останніх російсько-українських газових домовленостей, повідомило в Москві журналістам у неділю джерело в уряді Росії, яке не називають на ім’я.

Головним підсумком досягнених у суботу і в ніч на неділю домовленостей голів урядів двох країн, за словами джерела, стало те, що вже від 1 січня цього року вся газова торгівля між ними «здійснюватиметься на основі європейської формули обчислення ціни». При цьому нинішнього року ця ціна на газ застосовуватиметься з 20-відсотковою знижкою, а Україна залишає Росії пільговий тариф на транзит російського газу, а з 1 січня наступного року ця європейська формула визначення ціни газу діятиме без знижки.

Ці два факти, вважає джерело, «по суті, фіксують повну прозорість, передбачуваність і ринковий характер відносин України і Росії в газовій сфері».

Джерело також заявило, що після очікуваного в понеділок підписання російсько-українських газових документів і поновлення транзиту російського газу до Європи територією України відпаде й необхідність у міжнародних моніторингових місіях на газовимірювальних станціях України й Росії і місіях для контролю технічного стану газотранспортної системи України.

Так само не буде потрібно й створювати консорціум для закупівлі для України технічного газу, необхідного для функціонування газотранспортної системи, сказало джерело. Створенням такого консорціуму займався останніми днями прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

Як сказало російське джерело, після підписання контракту «сторони зможуть самостійно і прозоро контролювати всі ці питання».
XS
SM
MD
LG