Доступність посилання

ТОП новини

Соколовський: Чи виконані директиви Президента на газові переговори – говорити рано


Необхiдно дочекатися доповiдi української делегацiї про пiдсумки газових переговорiв iз Російською Федерацією та проаналiзувати пiдписанi документи, щоб вiдповiсти на запитання щодо дотримання директив президента України Вiктора Ющенка на цi переговори, вважає уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. «Поки що будь-якi оцiнки – попереднi», – сказав вiн агентству «Iнтерфакс-Україна».

Богдан Соколовський висловив сподiвання, що у вiвторок буде отримана повна iнформацiя про пiдсумки переговорiв та пiдписанi документи.

Уповноважений президента зазначив, що в нинiшнiй ситуацiї йому важко щось сказати про прописанi в контрактах обсяги постачань i транзиту, наявностi чи вiдсутностi в них пунктiв про зняття заборони на експорт газу з України або окремi умови постачання технологiчного газу.

На думку Боагдана Соколовського, стосовно термiнiв вiдновлення транзиту м'яч, як i ранiше, на боцi росiйської сторони, що ранiше обiцяла вiдновити його в повному обсязi за всiма напрямками одразу пiсля пiдписання всiх документiв.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і російський газовий монополіст компанія «Газпром» підписали контракти про поставки й транзит газу на 2009-2019 роки у понеділок у Москві.

Як повідомив прем’єр-міністр Росії після підписання контрактів, ціна транзиту визначатиметься за формулою. Ціна газу й ціна транзиту пов’язані не будуть.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що остаточне уточнення розміру середньорічної ціни на газ на 2009 рік для українських споживачів буде протягом 2 діб.
XS
SM
MD
LG