Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама – новий президент США


Після складення присяги
Після складення присяги

Прага – У вівторок Барак Хусейн Обама став 44-м президентом Сполучених Штатів Америки і першим із них темношкірим. У Вашингтоні відбулася безпрецедентна з багатьох оглядів церемонія його інавгурації.

На цей день Барак Обама чекав із самого дитинства. Іще минулого року його вчителька з дитсадка пригадувала, як той якось написав «твір» і назвав його: «Я хочу стати президентом».

І от він здійснив свою дитячу мрію: на сходах Капітолію, будівлі Конгресу, перед більш як двома мільйонами глядачів, поклавши руку на Біблію, промовив присягу: «Я, Барак Хусейн Обама, урочисто клянуся, що вірно виконуватиму обов’язки президента Сполучених Штатів і зроблю все, що зможу, щоб зберегти і захистити Конституцію Сполучених Штатів, і хай допоможе мені Бог».

Президентський вертоліт востаннє чекає на Буша
Іще вранці у вівторок Барак Обама завітав до тодішнього президента Джорджа Буша до Білого дому. Звідти вони разом, одним автом, вирушили до Капітолію; це був останній вихід Буша з президентської резиденції і остання поїздка в президентському лімузині як господаря. Коли ближче до вечора родина Обами вселялася в Білий дім, там уже розставили всі їхні речі і меблі. А Буша з дружиною після інавгурації Обами вже як колишнього голову держави доставили президентським вертольотом і президентським літаком додому, до Техасу. І тоді як Обаму присутні вітали з радістю, останні кроки Буша в Вашингтоні дехто супроводжував із юрби зневажливими вигуками й гаслами.

Обама ж виголосив свою першу промову на посаді президента, в якій запевнив, що американці подолають усі труднощі: «Сьогодні я кажу вам, що виклики, які постали перед нами, реальні. Вони серйозні й численні. З ними не можна впоратися легко чи за короткий час. Але знай, Америко: ми з ними впораємося!»

Понад два мільйони слухають Обаму на Національній площі у Вашингтоні
Але, сказав він, для цього доведеться докласти зусиль: «Наші можливості не зменшилися. Але час відкидати зміни, захищати вузькі інтереси і відкладати неприємні рішення – цей час, безумовно, минув. Від сьогодні ми повинні звестися на ноги, струснути з себе пилюку і знову почати працювати над тим, щоб перебудувати Америку».

Парад та інші святкування

Після інавгураційної промови і урочистого обіду в Капітолії за участі провідних політичних діячів, який із усіма виступами й тостами протривав кілька годин, Барак Обама вирушив автом до Білого дому по Пенсильванія-авеню, проспекті, який з’єднує будинок Конгресу з резиденцією голови держави, і тим відкрив парад уздовж цього майже 2,5-кілометрового маршруту. При цьому і президент із дружиною, і подружжя віце-президента Джо Байдена дотрималися неписаної традиції і двічі виходили зі своїх броньованих лімузинів, щоб частину шляху пройти пішки.

А в самому двогодинному параді, який Обама з Байденом дивилися вже зі спеціальної трибуни біля Білого дому, взяли участь понад 10 тисяч осіб із усіх штатів США – і військові в історичних одностроях, і різноманітні спортивні й музичні колективи, шкільні чи університетські оркестри, представники громадських об’єднань, серед них уперше для інавгураційного параду група ґеїв і лесбіянок,
а ще астронавти, які мріють знову досліджувати Місяць. Вони виїхали на прототипі нового американського місяцехода, електричного всюдихода, зі спальними місцями й санвузлом, у якому двоє астронавтів зможуть прожити на колесах два тижні.

А пізніше ввечері, коли в Києві вже настав ранок, святкування далі тривають по всьому місту. Там відбуваються десятки балів, від вишуканих до відкритих для всіх, і подружжя нового президента мало плани відвідати десять із них. А для тих, хто святкує прихід до влади нового керівника самостійно, барам у місті дозволили як виняток не закриватися аж до ранку.

Inauguration parade and ball
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG