Доступність посилання

ТОП новини

«Новий господар Білого дому».Що може змінитися в американській політиці стосовно України?


США - Новобраний президент Барак Обама та Джордж Буш вирушають з Білого дому на президентську Церемонію інавгурації, яка має відбудетися на Капітолійскій площі у Вашингтоні, Округ Колумбія, 20 січня 2009 р.
США - Новобраний президент Барак Обама та Джордж Буш вирушають з Білого дому на президентську Церемонію інавгурації, яка має відбудетися на Капітолійскій площі у Вашингтоні, Округ Колумбія, 20 січня 2009 р.

Сьогодні відбулася церемонія інавгурації 44-го президента Сполучених Штатів Америки Барака Обами. Спочатку новий американський лідер разом із дружиною прибув до Білого дому. Потім президентський кортеж відправився на Капітолійський пагорб, до будівлі Конгресу, де й проходила церемонія вступу на посаду Барака Обами. Як позначиться зміна керівника США на відносинах цієї держави з Україною?

Стрімка кар’єра Барака Обами
Політична кар’єра нового американського лідера розвивалася непередбачувано і стрімко, зазначає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. «Показово не тільки те, що Барак Обама - перший президент афроамериканець та четвертий чорношкірий сенатор за всю історію Конгресу США, а й те, що він зміг так швидко завоювати серця американців. За нього голосувала більшість навіть білих виборців».
Першочергові завдання
Новому лідерові Сполучених Штатів доведеться вирішувати чимало непростих питань і тому України, при всій її важливості, не буде серед пріоритетів. Світова фінансова криза, ядерна програма Ірану, відносини з Росією, стосунки з Європою, чергове загострення на Близькому Сході, інші проблеми (Ірак, Афганістан)... Такою є основна думка американських оглядачів, розповідає директор Української служби Радіо Свобода Ірина Халупа. «Серед усього того, що я читала, після перемоги Барака Обами на виборах, я не бачила, що Україна буде якимось пріоритетом у його президентстві. Перед Америкою стоять сьогодні набагато серйозніші виклики: країна переживає серйозну економічну кризу, Іран намагається озброїтись ядерною зброєю, а також ми всі бачили чергову серію вибухів у Секторі Газа».
Команда фахових та досвідчених радників
Неабияке значення має те, що Барак Обама підібрав собі команду фахових, досвідчених радників, констатує директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, і це матиме значення для стосунків Америки з Україною. «Є побоювання про зменшення уваги до Європейського континенту, з іншого боку, оптимісти кажуть про те, що Барак Обама буде уважно придивлятися до євроатлантичних стосунків, нових демократій, адже його радники дуже добре розбираються в цій тематиці. Єдине, що зараз уже можна сказати, що його увага буде прикута до внутрішніх питань».
Держсекретарем США стане Гілларі Клінтон - дружина колишнього президента Білла Клінтона. Вона разом зі своїм чоловіком кілька разів бувала в Україні. Заступником пані Клінтон буде Марк Бжезинський, син знаменитого політолога Збігнева Бжезинського, який обіймав посаду помічника президента США з національної безпеки в адміністрації Джиммі Картера. Відоме висловлювання Збігнева Бжезинського: «Без України Росія перестає бути імперією, а з Україною підкупленою, підкореною Росія автоматично перетворюється на імперію». А міністром торгівлі в адміністрації може бути Білл Ричардсон. Свого часу він допомагав Україні у розв’язанні проблем із ліквідації аварії на Чорнобильські атомній електростанції.
Україна очікує від Обами уваги та подальшої підтримки
США разом із Росією належать до держав, вплив яких на Україну є дуже важливим, констатує колишній Посол України у США Юрій Щербак. Він сподівається, що Сполучені Штати збережуть до України ставлення, як до особливої держави. «Стратегічна роль України дуже зрозуміла американському уряду, хоча ступінь впливу набагато менший, ніж російський. І як показала газова війна, сподіватися на європейських союзників та серйозні проукраїнські акції не варто. Тому залишається вірити, що адміністрація Барака Обами приділятиме значну увагу Україні. Хоча зрозуміло, що перед новим президентом Америки стоять величезні глобальні проблеми».
Україна сподівається на подальшу підтримку її євроатлантичних прагнень з боку нової адміністрації президента США. Про це у вівторок заявив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Хандогій. Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, зі свого боку, зауважує, що при всій важливості ролі президента США, зовнішня політика Америки не залежить лише від однієї людини. «Кардинальних змін у ставленні до перспектив чи підтримки євроатлантичної інтеграції України не станеться, оскільки президента в зовнішній політиці та сфері безпеки оточує уже сформована група людей. До того ж, будучи ще в Конгресі, Барак Обома підтримав рішення, які спрямовані на пришвидшення до євроатлантичних структур і до НАТО».
Вплив США є завжди, однак не у всіх питаннях
Світова фінансова криза почалася, як констатують деякі економісти, саме у США, а згодом перекинулася практично на всі держави, зокрема, і Україну. Наскільки швидко Бараку Обамі вдасться приборкати цю кризу у США і потім, відповідно, вона може відступити і в Україні? Економіст, народний депутат Олексій Плотников каже, що головне самій Україні впоратися з економічними негараздами. «Вплив є завжди, адже США – це провідна економіка світу. Якщо все гаразд в Америці, то все добре і у світі, тому, з цієї точки зору, зв’язок є. Але у нас дуже багато внутрішніх причин: інфляція, падіння ВВП, зниження життєвого рівня населення – все це проблеми формування внутрішнього бюджету, які аж ніяк не залежать від США».
До речі, у нового президента США великий кредит довіри. За опитуваннями громадської думки, Барака Обаму підтримують зараз близько 80% американців.


Чи зміниться політика США після приходу до влади нового президента — стосовно України?
Віктор Тимофійович, інженер: Які б президенти не приходили до влади, політика США завжди зберігається. І до України сьогодні вона є хороша.
Оксана, бухгалтер: Звичайно, політика США може змінитися, оскільки з Росією стосунки у них не дуже близькі, а Україна планує ще й вступити в НАТО.
Франтасій Миколайович, пенсіонер: Політика США може змінитися стосовно України, але залежно від того, які можливості матиме новий президент і наскільки він зможе втілити свої плани.
Людмила Іванівна, бухгалтер: Я хотіла б, щоб незалежно від того, хто прийде до влади у США, політика в Україні і до неї змінилася.
Олександр, електромонтажник: Ставлення до України залишиться таким самим. І, сподіваюся, що в інший бік змінюватися не буде.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG