Доступність посилання

ТОП новини

Останні дні Джорджа Буша у Білому домі


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах до кінця перебування президента Джорджа Буша у Білому домі залишається тиждень. 20-го січня вступить на посаду новий президент Барак Обама.

990 днів тому, одразу після вступу на посаду шеф канцелярії Джорджа Буша роздав своїм працівникам годинники, які відраховували час у зворотному напрямку. На тих годинниках сьогодні лишається менш ніж 200 годин.

Минулого четверга Буш присвятив свій останній публічний виступ освітній програмі для дітей з малозабезпечених родин. У суботу Буш відвідав церемонію на військово-морській базі Норфолк. Там відбулося урочисте посвячення авіносця, названого іменем його батька, 41-го президента Джорджа Буша-старшого. У понеділок Буш востаннє виступив на прес-конференції у Білому домі.

У вівторок вранці Буш востаннє головував на засіданні кабінету міністрів, прощаючись з чільними помічниками, з тим, щоб за кілька годин після наради востаннє вітати високих закордонних гостей. Це Тоні Блер, колишній британський прем’єр-міністр, Джон Говард, колишній прем’єр-міністр Австралії, та Альваро Урібе, президент Колумбії. Ці державні діячі були найближчими союзниками Буша у боротьбі з міжнародним тероризмом, яка визначила лейтмотив усього його президентства. Буш особисто вручив кожному з гостей президентську Медаль Свободи, найвищу цивільну нагороду Сполучених Штатів Америки.

Досягнення і невдачі

Рівень його популярності нині низький, тож Буш на прес-конференції казав, що ніколи не орієнтувався на опитування громадської думки, мовляв, історія усе розставить по своїх місцях і безсторонньо оцінить діяльність його адміністрації.

Нині штат президента готує папери Білого дому для архівів, включно з документом під назвою «100 пунктів, можливо, невідомих декому про досягнення адміністрації Буша». Пункт перший нагадує, що після нападу ісламських терористів 11 вересня 2001-го року жодного теракту в Америці не допустили.

В інтерв’ю газеті «Нью-Йорк Таймс» помічники президента підкреслювали, що на восьмиріччя правління Буша на долю країни припала низка катастроф. Країна пережила найбільший за всю історію Америки терористичний напад на своїй землі, дві війни, в Іраку та Афганістані, буревій «Катрина» – лихо справді біблійного масштабу, і нині переживає економічну кризу, найглибшу від часів Великої депресії 30-х років минулого століття.

Працівники адміністрації Буша стверджують, що завжди вважали честю для себе працю для блага країни, а якщо були невдачі, то від них ніхто не застрахований. Сам 43-й президент США в інтерв’ю каналові громадського телебачення C-Span сказав, що він людина емоційна і тому не хотів би свої останні дні в офісі перетворювати на суцільне прощання, одначе додав: «Але я з великою цікавістю очікую на історичний момент, коли прийматиме присягу 44-й президент, і ним буде афроамериканець. Це велика подія для Америки, і я буду її свідком з близької відстані».

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG