Доступність посилання

ТОП новини

Заходи безпеки до інавгурації Барака Обами


Перед пам’ятником Лінкольну зібралися тисячі людей, які взяли участь у передінаугураційній церемонії з новообраним президентом Бараком Обамою 18 січня 2009 р.
Перед пам’ятником Лінкольну зібралися тисячі людей, які взяли участь у передінаугураційній церемонії з новообраним президентом Бараком Обамою 18 січня 2009 р.

Нью-Йорк – Завтра, 20 січня у Сполучених Штатах відбудеться урочиста церемонія вступу на посаду нового президента Барака Обами. У зв’язку з цією історичною подією у столичному окрузі Вашингтона очікуються надзвичайні заходи безпеки.

Відомо багато, але очевидно, що далеко не все про заходи безпеки. Ця інавгурація, як очікують, встановить чимало рекордів: найбільше народу збереться на Національній площі перед Конгресом – вважають, що понад два мільйони гостей буде. Другий рекорд: найбільшу кількість вашингтонських мостів і усю центральну частину столиці перекривають для автомобільного руху, створюючи так званий периметр безпеки. Це складова частина рекордного рівня перестрахування. Людей всередині цього периметру будуть пропускати крізь магнетометри, як в аеропорту. На дахах чатуватимуть снайпери, здатні поцілити у чайне блюдечко з кілометрової відстані.

Міністр внутрішньої безпеки Майкл Чертофф проголосив 20 січня «Національним днем спеціальної безпеки». Всі ці заходи – з метою запобігти замахові на життя Барака Обами. Поки що був лише один випадок превентивного арешту. За повідомленням міністерства юстиції, у Міссісіпі взяли якогось Стівена Кристофера, котрий опублікував в інтернеті свій намір вбити Обаму і звертався до однодумців з проханням дати йому рушницю з оптичним прицілом.

Передбачаючи інші загрози, до Вашингтона направили понад 4 тисячі поліцейських з різних штатів і ще стільки ж столичних поліцейських плюс військові загони. Там будуть агенти ФБР, включно з одягненими у цивільне агентами, які змішуватимуться з натовпом. Служба президентської безпеки – Secret Service і 58 федеральних, штатних і місцевих правоохоронних служб долучаться до цих зусиль. Крім того, у заходах безпеки братимуть участь поліцейські з собаками, натренованими на виявлення вибухівки. Буде задіяно 5265 відеокамер на перехрестях центрального Вашингтона.
Барак Обама з дружиною Мішель подорожували залізницею з Філадельфії до Вашингтона. 17 січня 2009 р.


Барак Обама до столиці США прибув поїздом з Філадельфії, а не літаком з Чикаго, яке він вважає рідним містом

Події нинішньої інавгурації вважаються історичними: Барак Обама, перший чорношкірий президент, як відомо, був сенатором від штату Ілінойс, звідки походив Авраам Лінкольн. Цей президент скасував рабство у Південних Штатах, що спричинило Громадянську війну між Півднем і Північчю країни.

Барак Обама вирішив подорожувати залізницею з Філадельфії, повторюючи історичний маршрут Лінкольна на інавгурацію 1861 року. Подорож Лінкольна мала символізувати той факт, що саме у Філадельфії влітку 1776 року відбувся Континентальний Конгрес, що проголосив незалежність Сполучених Штатів від британської корони. Але якщо Лінкольна везли вночі, боячись замаху, то потяг новобраного президента Барака Обами йшов удень і його охороняли тисячі поліцейських від 40 населених пунктів на всьому протязі 220 кілометрів від Філадельфії до Вашингтона.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)
XS
SM
MD
LG