Доступність посилання

ТОП новини

Що для Тимошенко перемога, те для Ющенка – поразка


Київ – У з’ясуванні українсько-російських газових стосунків поставлено швидше кому, а не крапку. Важкий переговорний процес між сторонами, який тривав три тижні і супроводжувався сварками, образами, звинуваченнями і «заморожуванням» європейців, зупинений. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко привезла з Москви контракт і ціну на газ для українських споживачів. Росія поновила транзит газу до країн ЄС. Але поганий газовий присмак досі залишається. В Європі заявили, що не вірять у надійність як Росії, так і України і думають про альтернативні шляхи отримання енергоносіїв. А в Україні продовжують сваритися.

Найбільшою інтригою останніх днів була ціна на газ, за якою їздила до Москви Юлія Тимошенко. 228,8 доларів за тисячу кубометрів – стільки, за її словами, коштуватиме російський газ для українських споживачів. «Ми вже змогли по формулах, із урахуванням знижки, точно обрахувати ціну для українських споживачів на 2009 рік. Ціна, яка буде діяти не поквартально, а буде однакова на весь рік, буде складати 228,8 доларів за тисячу кубометрів», – сказала Тимошенко журналістам на спільній прес-конференції у Києві з єврокомісаром із енергетичних питань Андрісом Пібалґсом.
19 січня в Москві були підписані газові контракти між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» щодо купівлі-продажу газу на 2009-2019 роки. За даними «Нафтогазу», Україна отримала 20-відсоткову знижку від середньоєвропейської ціни на газ, яка в першому кварталі 2009 року становить 450 доларів за тисячу кубометрів. При цьому Україна зберігає ставку транзиту в 2009 році на рівні 2008 року – 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів. Згідно з домовленостями, ціна на газ змінюватиметься щоквартально за відповідною формулою, залежно від ціни на нафту. Постачання газу в Україну в 2009 році визначено в обсязі 40 мільярдів кубометрів. Від 1 січня 2010 року «Газпром», згідно з договорами, продаватиме газ Україні за ринковою європейською ціною без знижок.
Проте, якою буде ціна з 2010-го і в наступні роки, наразі не говорять ані в «Нафтогазі», ані в «Газпромі». Визначену ж ціну на 2009 рік Юлія Тимошенко назвала прийнятною для перехідного періоду на ринкові ціни, а підписання довготермінових контрактів із Росією назвала успіхом. Солідарні з Тимошенко і її підопічні. 21 січня Прем’єр відзвітувала перед колегами щодо результатів, які були досягнуті на переговорах між Україною та Росією з питань постачання природного газу, і уряд схвалив ці результати. Зате їх розкритикували у Секретаріаті Президента і сам Віктор Ющенко.
Ющенко вважає, що Тимошенко привезла з Москви поразку
Віктор Ющенко назвав програшем для України ціну на газ у 360 доларів за тисячу кубометрів у першому кварталі. Оголошена ж Юлією Тимошенко ціна на газ для українських споживачів у 228 доларів видалася Ющенкові неправдоподібною. «Якщо на перший квартал ціна газу $360, а уряд заявляє, що середня в рік $228, то ціна російського газу в четвертому кварталі має бути приблизно $132, щоб вийти на середню ціну по Україні $228 по році», – обурювався Ющенко.
Перед цим перший заступник глави президентського Секретаріату Олександр Шлапак заявив, що підписані договори НАК «Нафтогаз України» з ВАТ «Газпром» на постачання і транзит газу на період із 2009-го по 2019 рік не зовсім відповідають директивам Президента Віктора Ющенка. Зокрема, за його словами, не виконане президентське побажання про поетапний трирічний перехід на ринкові ціни на газ і відповідний поетапний перехід на ринкові тарифи на транзит і зберігання газу в українських газосховищах. Покритикував Тимошенко і Віктор Балога з опозицією.
Представники Партії регіонів заявили, що Тимошенко не вдалося відстояти національні інтереси у Москві. «Висока ціна газу, яка береться в основу розрахунків формули ціни, свідчить, що Україна втратила статус стратегічного партнера Росії і змушена купувати газ за однією з найвищих цін у Європі. При цьому, щоб отримати хоч бодай-якесь послаблення в ціні газу, уряд України залишив найнижчу ціну транзиту газу в Європі», – йдеться у заяві Партії регіонів. Майже з аналогічною критикою виступив на адресу Тимошенко і глава Секретаріату Президента Віктор Балога.
Юлія Тимошенко назвала такі коментарі нахабством. Вона наголосила, що Україна вийшла з газового конфлікту достойно. «Я горда тим, що Україна з кризи вийшла достойно, вийшла переможцем і вийшла з прекрасними умовами, які в період світової фінансово-економічної кризи дають надію нашим підприємствам зберегти свою конкурентоспроможність… І мені дуже дивно, що люди, які дуже добре розуміються на досягнутих результатах, сьогодні ще мають наглість заявляти, що десь порушені інтереси України», – заявила вона і закликала радіти перемогам, а не паплюжити один одного.
Тимошенко наголошує, що «досягнуті газові домовленості щодо ціни на газ для українських споживачів і ставки на транзит дозволяють модернізувати вітчизняну газотранспортну систему, переоснастити її, а також дадуть можливість впроваджувати в Україні енергозберігаючі технології».
Російський газ залишається інструментом боротьби всередині України
Усі ці суперечки і заяви з приводу підписаних газових контрактів свідчать, що газова тема залишається актуальною і що її використовуватимуть і надалі як інструмент боротьби. Про те, що Україні варто перейти на європейські ціни в розрахунках із Росією за газ, щоб унеможливити передовсім політичну залежність від північної сусідки, говорили найбільше якраз у команді Віктора Ющенка. Про те, що з Росією треба негайно вибудувати партнерські стосунки і домовитися про поновлення постачання газу, говорили найбільше в Партії регіонів.
Коли Тимошенко привезла звідти європейську ціну і домовилася про поновлення газопостачання до України і транзит газу до Європи, критика її опонентів лише посилилася. Бютівці кажуть, що незалежно від досягнутих результатів у Москві Тимошенко б однаково критикували як Президент, так і опозиція.
Говорить про це і колишній соратник Віктора Ющенка, політолог Ігор Жданов. За його словами, перед поїздкою до Москви Прем'єр потрапила в інформаційну пастку опонентів і будь-яке завершення газової війни та підписання угод не було б схвалене як опозицією, так і Главою держави.

«У випадку підозріло низьких цін на газ, її звинуватять у корупції та здачі національних інтересів в обмін на газові преференції. У випадку переходу на світові ціни, звинувачення будуть базуватися на тезі поразки України та «непідйомних» для населення та промисловості вартості газу», – зазначає політолог і висловлює припущення, що якби переговори проходили безпосередньо за участі Президента України Віктора Ющенка, то вони навряд чи закінчилися б результативно.
Із Тимошенко «розбиратимуться» на РНБО
23 січня за ініціативи Глави держави питання останніх газових домовленостей розглядатимуть на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Там Віктор Ющенко планує заслухати Тимошенко, щоб отримати, як він висловився, висновки з багатьох питань щодо цієї тематики.
Блок Юлії Тимошенко своєю чергою ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді з розслідування обставин втручання сторонніх осіб у перебіг газових переговорів між урядами України та Росії. БЮТ також вимагає від Генеральної прокуратури та Служби безпеки України відреагувати на злочинні дії певних сил та осіб у газовій сфері, які зірвали переговори з Росією наприкінці грудня минулого року, спричинили припинення постачання газу українським та іноземним споживачам і поставили під загрозу функціонування української газотранспортної системи.
«Блокування переговорів по газопостачанню призвели до серйозних наслідків і значно ускладнили і без того нелегку економічну ситуацію в Україні… Шквал критичних коментарів технічних працівників Секретаріату Президента та представників так званої «групи Фірташа» у складі Партії регіонів, спрямованих на уряд Тимошенко після забезпечення країни газом, є яскравим свідченням того, хто стоїть за «РосУкрЕнерго» і відстоює його інтереси на найвищому державному рівні», – йдеться у заяві заступника фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна.
Кожем’якін наголошує, що дії Дмитра Фірташа та його лобістів в особі Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна спричинили припинення постачання газу українським та іноземним споживачам, внаслідок чого виникла загроза «виходу з ладу української газотранспортної системи, зупинилось багато промислових підприємств, а люди упродовж двох тижнів були змушені виживати у напівтеплих домівках». Постраждав від цього суттєво, нагадує Кожем’якін, й імідж України як надійного транзитера.
Паралельно з газовим питання БЮТ планує розібратися у Раді щодо зловживання та корупційних дій Нацбанку на користь банку «Надра» Дмитра Фірташа. Тимошенко вимагає з цього приводу звіту від самого Віктора Ющенка.
Плюси та мінуси газових домовленостей
НАК «Нафтогаз України» розраховує закупити в першому кварталі поточного року лише 5 мільярдів кубометрів, у другому кварталі – 10,5 мільярда кубометрів, в третьому – 12 мільярдів кубометрів, а у четвертому – 12,5 мільярда кубометрів газу. Про це повідомив 21 січня перший заступник голови правління «Нафтогазу» Ігор Діденко, повідомляє УНІАН. За його словами, ціна на перший квартал визначена на рівні 360 доларів за тисячу кубометрів. Однак Україна не змушена купувати газ у цьому кварталі, оскільки має власні запаси в газосховищах, а отже може суттєво зекономити. У другому кварталі ціна становитиме – 270 доларів за тисячу кубометрів, у третьому – 219 доларів і четвертому – 162 долари за тисячу кубометрів. Про те, якою є ціна у контракті на наступний і подальші роки представники «Нафтогазу» вголос не назвали, що дає привід говорити опонентам уряду про таємниці угоди.
Між тим російська газета «Ведомости», посилаючись на дані «Газпрому» пише, що базова ціна за газ для українських споживачів у контракті становить 450 доларів на 10 років. Щоквартально вона змінюватиметься відповідно до ціни на нафту. Платитиме Україна за газ, згідно з даними видання, до 15-го числа. Прострочені платежі обійдуться їй в 0,3% штрафу. Згідно з договором, Україна має прокачати через свою територію 120 мільярдів кубометрів газу до Європи у 2009 році за пільговою ставкою в 1,7 долара за 1000 кубометрів на 100 кілометрів. У 2010 році тариф на транзит становитиме 2,4 – 2,6 доларів за 1000 кубометрів на 100 кілометрів.
Підписані довготермінові контракти, на думку експертів, мають чимало мінусів, однак більше переваг. Найбільшим мінусом високої ціни на газ є те, що українські підприємства змушені будуть вирішувати дилему: або зупиняти виробництво, або виживати через економніше використання енергоносіїв і застосування енергозберігальних технологій.
Серед найбільших позитивів називають відновлення постачання газу як в Україну, так в ЄС і визначення умов постачання газу на 10 років, усунення з ринку посередників, унеможливлення заяв з боку російської сторони про дотування України та вплив на неї, порятунок України як надійного транзитера газу тощо. Але найголовніше — перехід на європейські ціни у розрахунках за російський газ змусить українських споживачів взятися невідкладно за пошуки альтернативних і більш економних енергоносіїв. Досі українська влада лише говорила про це.
(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG